Колаж ТrueUA

ДБР назвало ключову версію загибелі помічника Залужного Частякова

Правоохоронці розглядають головною причиною загибелі помічника головнокомандувача Збройних сил України Геннадія Частякова нещасний випадок, який стався внаслідок необережного поводження з боєприпасами. Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження у цій справі, й слідчі знайомляться з матеріалами, які напрацювала Національна поліція.

Про це повідомила в ефірі телемарафону радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян. За її словами, у кримінальному провадженні висунуто чотири можливі версії вказаних подій.

"Основна версія — те, що трапився нещасний випадок в результаті необережного поводження з вибуховим пристроєм", — зазначила вона.

За словами Сапьян, у кримінальному провадженні також розглядаються три інші можливі версії:

  • умисне вбивство;
  • завершений замах на вбивство членів родини Частякова, завуальоване під ненавмисне вбивство або нещасний випадок, який був зроблений на замовлення спецслужб РФ з метою дестабілізації військово-політичної ситуації в Україні;
  • умисне вбивство Частякова, вчинене на грунті неприязних відносин — помста, ревнощі з боку колег по службі.

"Ще одна версія, яка наразі розглядається слідством, це умисне вбивство іншої ніж Частяков військової службової особи вищого офіцерського складу Апарату головнокомандувача ЗСУ", — сказала Сапьян.

Радниця з комунікацій ДБР додала, що на сьогодні призначено низку експертиз та допитів свідків, щоб встановити усі обставини, які передували трагічній події.

Що відомо про загибель Геннадія Частякова

Ввечері 6 листопада у селі Чайки на Київщині від вибуху гранати у своєму будинку загинув військовий Геннадій Частяков, який був помічником головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. При огляді помешкання поліція виявила ще п'ять цілих гранат. Також постраждав і 13-річний син Частякова — Гліб, він нині перебуває у лікарні у важкому станіВодночас дочка Частякова отримала незначні травми.

Залужний розповів, що в одному із подарунків Частякову, який в той день відзначав день народження, спрацював невідомий вибуховий пристрій. Внаслідок вибуху Частяков і загинув. У нього залишилися дружина та четверо дітей.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що спочатку до рук боєприпас взяв син помічника Залужного та почав крутити кільце. Однак військовослужбовець забрав гранату в дитини та висмикнув кільце, спровокувавши трагічний вибух.

Нагадаємо, речниця Міністерства внутрішніх справ Мар’яна Рева розповідала, що чоловік, який подарував гранати Геннадію Частякову, попереджав його, що гранати бойові. Водночас, за її словами, факти говорять про те, що, коли Частяков тримав гранату в руках, ймовірно, не вірив, що вона бойова.

7 листопада кримінальне провадження щодо загибелі помічника головнокомандувача Збройних сил України Геннадія Частякова було скероване до Державного бюро розслідувань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 08.11.2023 14:04