Фото ілюстративне. Джерело: "Радіо Свобода"

ДБР викрило причетних росіян до диверсій на військових складах в Україні та Євросоюзі з 2014 року: оприлюднено прізвища

Державне бюро розслідувань викрило всю верхівку та співробітників російських спецслужб, причетних до диверсій на військових складах в Україні та Євросоюзу, розпочинаючи з 2014 року.

Про це повідомили інформаційні ресурси ДБР. Таким чином повністю доведено причетність російських спецслужб до вибухів 2014 року військових складів у Чехії, де зберігалася зброя для України, а також військових складів у Сватово Луганської області 2015 року.

Кому повідомили про підозру

Підозри повідомили учасникам організованої групи:

  • колишньому начальнику головного управління генерального штабу збройних сил РФ Ігорю Сєргуну (очолював відомство до 2016 року);
  • колишньому охоронцю Путіна Олексію Дюміну, який з 2013 по 2015 роки обіймав посаду начальника сил спеціальних операцій російського ГРУ,
  • командувачу сил спеціальних операцій збройних сил російської федерації генерал-майору Валерію Флюстикову,
  • командиру "161 Центру підготовки спеціалістів особливого призначення" головного управління генерального штабу збройних сил РФ генерал-майору Андрію Авер'янову.

"До речі, генерал Авер’янов зараз входить до близького кола російського диктатора Путіна та часто присутній на офіційних зустрічах найвищого рівня", — зазначили в ДБР.

Також підозри отримали ще понад 25 безпосередніх організаторів та виконавців диверсії з російських спецслужб. Серед них є й всесвітньо відомі любителі "Солберських шпилів" Анатолій Чепига та Олександр Мишкін. Підозру повідомили й спільникам російських диверсантів — зрадникам з України. Один з них безпосередньо керував БпЛА, яке скинуло вибухівку на Сватово. Це громадянин України з позивним "Старт", який 2014 року приєднався до терористичної організації "Луганська народна республіка", а згодом розпочав працювати на російські спецслужби.

Після завершення всіх експертиз планується повідомити про підозру ще понад 50 чинним військовослужбовцям РФ, які вчиняли диверсії на території України та ЄС, та, можливо, продовжують це робити й зараз.

Диверсія в Чехії

"Також ми обов’язково надамо правоохоронним органам країн ЄС і партнерам інформацію про всіх встановлених військовослужбовців ГРУ РФ задля перевірки, чи не перебувають вони на території цих країн з метою планування чергових диверсій", — зауважили в ДБР.

Під час спільного з представниками чеських правоохоронців розслідування працівники ДБР встановили, що саме російські диверсанти підірвали військові склади у Чехії 2014 року. Важливу роль у цій диверсійній операції відіграли вже відомі за спробою отруїти Скрипалів у Солбері Мишкін і Чепіга.

Диверсія у Сватово

За схожою схемою вони вчинили диверсію 29 жовтня 2015 року й на військовому складі у Сватово. У результаті підриву сталася пожежа, що спричинила детонацію боєприпасів, які вразили військову техніку. Внаслідок вибухів і детонації боєприпасів через ворожу атаку знищено значну кількість військової техніки (76 одиниць), ракет і боєприпасів (понад три тисячі тонн). Державі заподіяно матеріальних збитків на понад 71 мільйон гривень. Загинули три військові ЗСУ й одна цивільна особа.

"Зараз відпрацьовується версія щодо причетності цієї групи ГРУ до вибухів на інших військових складах в Україні та за кордоном. Зараз уже можна стверджувати з високою часткою вірогідності, що до більшості вибухів на українських та іноземних складах стояли саме ці підрозділи та виконавці", — наголосили в ДБР.

Спецпризначенці Росії підозрюються в підготовці диверсій як в Україні, так і Чехії — вчиненні з метою ослаблення держави вибухів, спрямованих на масове знищення людей, руйнування та пошкодження об’єктів, які мають важливе оборонне значення. Триває активна робота щодо підтвердження причетності цієї групи до вибухів на інших українських і закордонних складах.

"Після Перемоги України їх обов’язково розшукаємо та притягнемо до відповідальності", — підсумували в Державному бюро розслідувань.

Нагадаємо, раніше польські спецслужби затримали осіб, які готували диверсії проти України. Їх завербувала Російська Федерація. Шестеро затриманих виявилися громадянами східних країн. Вони встановили камери в Підкарпатському воєводстві, в тому числі біля аеропорту в Єсьонці, звідки надходить військова допомога Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 11:47