Фото: ДТЕК

Дефіцит електроенергії взимку може сягнути понад 30%, — Yasno

Цієї зими дефіцит електроенергії становитиме до 35%. Відтак, відключення світла стануть ще тривалішими.

Про це повідомив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко в ефірі телемарафону.

Як зазначив посадовець, взимку українці можуть отримувати п’ять-шість годин світла на день.

"Дуже важко прогнозувати зиму, тому що зараз літо і незрозуміло, з якою генерацією ми вийдемо на опалювальний сезон. Ми точно знаємо, що зимовий пік досить великий. Якщо генерація плюс можливості по імпорту залишаться на тому ж рівні, як є, то дефіцит буде сягати під 35%. Якщо потім відняти критичну інфраструктуру, якщо потім все зробити, то ми можемо дійсно сидіти 6-7 годин зі світлом. Але це треба вже в серпні обговорювати, тому що буде зрозуміло, які в нас можливості по імпорту і скільки ми встигнемо, відновити генерації", — наголосив посадовець.

За словами Коваленка, побутові споживачі та бізнес мають бути готові до тривалих відключень світла та значного дефіциту електроенергії.

"Як можна до нього приготуватися? Це альтернативні варіанти життя. Починаючи від батарей, батарейок різного формату, і закінчуючи генерацією, яка може бути. Якщо є можливість — сонячні панелі, інвертори, батареї, генератори і таке інше", — сказав він.

Нагадаємо, раніше голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький прокоментував інформацію деяких ЗМІ та заяви фахівців про відключення електроенергії взимку на тривалий час. Він заявив, що наразі важко спрогнозувати, у якому стані буде українська енергосистема взимку. Все залежить від успішних дій України у напрямку відновлення пошкоджених потужностей атаками Російської Федерації.

Також в "Укренерго" заявляли, що Україні поки не загрожує повний блекаут на тлі російських атак на енергосистему. Водночас така оцінка базується без урахування майбутніх дій ворога, спрямованих на знищення української критичної інфраструктури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.06.2024 19:24