Фото: pokupon.ua

День Києва 2023: куди піти та де відпочити (фото)

Традиційно в останню неділю травня відзначають День Києва. Цьогоріч 28 травня столиці виповнюється 1541 рік. Через подовження воєнного стану масових культурних заходів у цей день не планується, проте тематичні ярмарки, виставки та екскурсії все ж проводитимуть.

TrueUA пропонує ознайомитися із добіркою заходів до Дня Києва та заздалегідь спланувати свій відпочинок. 

У разі повітряної тривоги важливо негайно пройти до найближчого укриття. Ознайомитися із мапою сховищ можна за посиланням.

Благодійний концерт на ВДНГ

У неділю, 28 травня, в Національному експоцентрі України відбудеться великий концерт до Дня міста. На сцені ВДНГ виступатимуть українські зірки.

"Не забувай, ми щодня даруємо емоції просто неба, фуд-корт кінотеатр, бар з терасою, діджей-сети, гамаки, димні кальяни, концерти, стендапи й багато іншого", — додали організатори.

Локація: Виставковий центр ВДНГ (просп. Академіка Глушкова, 1).
Час: 28 травня, з 12:00 до 21:30. 
Вартість входу: вільний донат (частина прибутку йде на допомогу ЗСУ або фонду реабілітації військових).

Благодійний концерт на ВДНГ
Фото: ВДНГ

Традиційний ярмарок народного мистецтва до Дня міста

Майстри з різних куточків України представлять рукотворні мистецькі вироби, що можуть стати окрасою дому або бути цінним подарунком. Гончарство, вишивка, ткацтво, соломоплетіння, лозоплетіння, свічкарство, писанкарство, лялькарство, витинанкарство, плетіння з листя кукурудзи та трави, дереворізьблення, кобзарство, ковальство — про ці та ще багато інших ремесел можна дізнатися безпосередньо від майстрів, які демонструватимуть свої вміння і твори.

"Щоб глибше відчути та зрозуміти традицію, ми підготували низку майстер-класів. Відвідувачі власноруч під наставництвом майстрів зможуть створити свічки з воску, глиняні свищики, коники з трави, ляльки з листя кукурудзи, спробувати себе у різьбленні по дереву та гончарстві, побачити на демонстраційних майстер-класах унікальний досвід та майстерність, яка плекалась поколіннями", — кажуть організатори. 

Локація: Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара" (вул. Лаврська, 19).
Тривалість: 27 та 28 травня з 10:00 до 19:00. 
Вартість входу: 50 грн.

Ярмарок народного мистецтва до Дня Києва 2023
Фото: 
Музей Івана Гончара

Виставка "Фортеця Бахмут"

Киян та гостей міста запрошують відвідати унікальну виставку про символ незламності та мужності — "Фортеця Бахмут". На ній можна ознайомитися з військовими артефактами з Бахмута, який наразі є найгарячішою точкою фронту. Серед експонатів — трофейна російська зброя, документи окупантів, зразки озброєння, які надають українським оборонцям союзники, речі бійців 93-ої механізованої бригади "Холодний Яр".

"Бахмут уже протягом десяти місяців переживає справжній жах, біль та страх. Це місце, де були пролиті тисячі крапель крові та сліз,  де вогонь і метал були повсякденною реальністю. Фортеця Бахмут стала справжнім символом незламності та виживання, яка виткала свою історію серед випаленої землі", — пишуть організатори.

Локація: Національний музей історії України (вул. Володимирська, 2).
Графік роботи: з 10:00 до 18:00 (каса музею — до 17:00). 
Вартість: 100 грн (для школярів/студентів/пенсіонерів — 50 грн).

Виставка "Фортеця Бахмут" у Києві
Фото: 
Національний музей історії України

Інтерактивний маршрут "Київ Пішохідний"

До Дня міста в Києві проведуть тематичну прогулянку 8 тисяч кроків. Вона об’єднує верхнє місто (район Золотих воріт) з мальовничим Подолом та складається з 10 локацій. На кожній із них чекатимуть яскраві світлофори — якщо натиснути на play, вони розкажуть цікаві історії про це місце. На деяких локаціях обіцяють спеціальні сюрпризи з атмосферою Києва.

Локації: Золоті ворота, Двір із вороном, піцерія "Везувіо", Київський велотрек, Трамвайна диспетчерська, Avangarden Gallery & Wine Bar, Житній ринок, Автостанція "Поділ", Колесо огляду, Володимирська гірка. Почати прогулянку можна з будь-якої зупинки: чи то андеграундної Рейтарської з культовими закладами, чи то колоритного Житнього ринку. 

Аби усі двері були відкриті, а квитки на локаціях безкоштовні, потрібно сказати слово-пароль "Київ 1541".

Старт маршруту: Золоті ворота (вул. Володимирська, 40а).
Час: 27 та 28 травня, з 11:00 до 21:00.
Вартість: безкоштовно.


Фото: Київ Пішохідний

Виставковий проект Kyiv Forever

У торгово-розважальному центрі Gulliver до Дня міста відкрили виставковий проєкт Kyiv Forever. Виставка є присвятою улюбленому місту та представлена творами Сергія Шишка, Олександра Хвостенко-Хвостова, Федора Коновалюка, Сергія Світославського та інших. 

"День Києва — особливе для кожного з нас свято. І разом з Музеєм історії міста Києва ми вирішили показати знайомі  локації та пейзажі нашої столиці — очима відомих митців. Запрошуємо відвідати виставковий проєкт Kyiv Forever та відкрити свій Київ з нової сторони"‎, — коментує директорка з маркетингу ТРЦ Катерина Жураківська.

Локація: ТРЦ Gulliver, 2 поверх (Спортивна площа, 1а).
Графік роботи: з 10:00 до 21:00.
Вартість: безкоштовно.

Виставковий проєкт Kyiv Forever
Фото: ТРЦ Gulliver

Нагадаємо, ідеальне місце, куди можна поїхати у вихідні з Києва — музей просто неба "Пирогів". Він розташований лише 20 км від Києва. "Пирогів" є найбільшим музеєм просто неба в Європі й найповнішим етнографічним зібранням нашої держави. Загальна площа музею складає понад  131 гектар.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.05.2023 09:24