Фото: Pexels

День преподобної Ксенії: що сьогодні заборонено робити

У середу, 24 січня, за новим церковним календарем у православній церкві християни вшановують пам'ять преподобної Ксенії Римлянки. Вона займалася благодійністю і проповідувала християнську віру.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святу Ксенію

Свята Ксенія Римлянка називалася Євсевією і походила з родини заможного сенатора в Римі. Невинна й надзвичайно побожна дівчина мріяла про те, щоб душею і тілом належати лише одному Ісусові. Тим часом батьки вже готувалися до її весілля. Втім Євсевія не захотіла підкоритися батьківській волі, вирішила віддати нужденним все своє майно і таємно втекла разом з двома служницями. Вони поселилися на одному з островів поблизу Малої Азії. Євсевія змінила своє ім'я на Ксенія, а також присвятила життя служінню  Господу.

Фото: visnyk.lutsk.ua

Фото: visnyk.lutsk.ua

Згодом вона переїхала до міста Мілас, де на свої кошти збудувала церкву Святого Стефана. Там же заснувала християнську громаду і стала її послушницею. Ксенія вела тихе і смиренне життя, допомагала грішникам, підтримувала всіх нужденних. За переказами померла свята під час молитви. Вважається, що мощі Ксенії можуть зцілювати хвороби.

​Що не можна робити у цей день

  • Старі люди радили в цей день не шити, не прясти, не в'язати, не стригти волосся і нігті. 
  • Не можна 24 січня розповідати свої сни.
  • Наші предки у цей день не вечеряли — вважалося, хто першим сідав до столу, той незабаром помре.
  • У цей день намагалися не зав'язувати вузли, тому що це могло спричинити біду та притягнути смерть.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати День Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 24.01.2024 09:01