Вшанування пам'яті загиблих на Майдані. Джерело: "Суспільне"

Десяті роковини розстрілів під час Революції гідності: в Києві вшанували пам'ять героїв Небесної Сотні (відео)

У Києві, як і по всій Україні, з 18 по 20 лютого вшановують пам'ять загиблих під час Революції гідності. У неділю, 18 лютого, в десяту річницю тих подій у Маріїнському парку відправили панахиду.

Про це повідомило "Суспільне".

"18 лютого 2014 року, саме в Маріїнському парку, тут є те дерево, де я підняв перший український стяг. Щоби було видно, де вороги, а де справжні патріоти. І за 10 років десятки тисяч кращих синів і дочок, які перебували на Майдані, на Революції гідності, зараз, на жаль, відійшли в інші світи", — зазначив один з учасників акції, голова спілки ветеранів Києва Олександр Ушинський (позивний "Росич").

За його словами, він був сотником 40 сотні, перебував у Києві під час Революції гідності. Ще один із тих, хто прийшов вшанувати загиблих побратимів, — Андрій. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення російських військ 2022 року, одразу записався до лав армії. А до Революції гідності долучився з 2 грудня 2014 року.

"Тоді, за добу, 17 лютого 2014 року, готувалися до мирного маршу. Вже на той час були загиблі. Але дух мали піднятий, ніхто не усвідомлював, у що це перейде", — розповів він.

Як відомо, наприкінці 2013 року та на початку 2014 року Україну охопили масові протести, які отримали назву Революція гідності. Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича та його соратників.

Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані в Києві 18-20 лютого 2014 року, внаслідок якого вбили 107 протестувальників і 13 міліціонерів.

Нагадаємо, що в січні працівники Державного бюро розслідувань передали до суду обвинувальні акти щодо безпосередніх вбивць активістів Майдану — 20 колишніх міліціонерів роти спеціального призначення "Беркут", підпорядкованого ГУ МВС України в місті Києві. Вони застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій протесту 20 лютого 2014 року, що призвело до загибелі беззбройних активістів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.02.2024 14:40