Фото ілюстративне. Джерело: UNN

Деякі категорії українців не платитимуть штрафи за комунальні послуги: рішення уряду

Український уряд схвалив проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту прав і свобод людини та громадянина під час примусового виконання рішень". Таким чином Кабмін заборонив стягувати борги та штрафи за комунальні послуги у період воєнного стану зі споживачів, які проживають на окупованих територіях, або де тривають бойові дії, а також, чия власність пошкоджена внаслідок воєнних дій.

Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

У період воєнного стану не можна нараховувати та стягувати від населення неустойки — штраф, пеню, інфляційні нарахування, відсотки, нараховані на заборгованість, що утворилася за несвоєчасну або неповну оплату за житлово-комунальні послуги.

Також встановлені умови, коли не можна припиняти чи зупиняти надання послуг через неоплату чи часткову оплату.

Закріплено заборону на стягування боргів, що виникли після 24 лютого 2022 року, від споживачів на територіях, де тривають бойові дії, або у споживачів, чия власність пошкоджена внаслідок воєнних подій, а також від споживачів, що проживають на окупованих територіях.

До речі, відповідно до постанови уряду № 206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг" під час воєнного стану забороняється:

  • нараховувати та стягувати штрафи, інфляційні нарахування, річні проценти, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти / зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 року з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій.

Водночас воєнний стан не звільняє українців від сплати за комуналку — плата нараховується за весь період користування послугами. Сплатити за всіма рахунками все одно доведеться після війни, при цьому борг складатиметься тільки зі самих нарахувань.

Нагадаємо, що з травня 2023 року українці отримали низку змін. Зокрема, це нова допомога для осіб, які постраждали у зонах бойових дій, можливість для громадян задекларувати свої доходи, а також скасування одного зі штрафів для водіїв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.12.2023 09:37