Фото: сайт президента

До Києва несподівано прибув міністр оборони Литви: він провів зустріч із Зеленським

У вівторок, 13 серпня, президент Володимир Зеленський провів зустріч із міністром національної оборони Литовської Республіки Лаурінасом Кащюнасом, який перебуває з візитом в Україні.

Про це повідомляє сайт президента України.

Зеленський висловив подяку Литві за всебічну політичну підтримку та важливий внесок у зміцнення оборонних спроможностей України в умовах російської агресії. 

"Ми вдячні Литві та вашому народові за підтримку з перших днів повномасштабного російського вторгнення. І ми сподіваємося, що ви будете з нами до його завершення й нашої перемоги. Для нас це дуже важливо", — сказав глава держави.

Український лідер відзначив важливість угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Литвою, яку він і Гітанас Науседа підписали в Брюсселі 24 червня цього року. 

Під час зустрічі сторони детально обговорили першочергові оборонні потреби України та подальшу допомогу з боку Литви, насамперед щодо ППО, дронів та інших критично важливих засобів. 

"Окрему увагу приділили спільним крокам для розвитку оборонно-промислового комплексу України. Володимир Зеленський подякував за дієву підтримку з боку Литви європейської та євроатлантичної інтеграції нашої країни", — йдеться у заяві, опублікованій на сайті президента.

Варто зазначити, що у 2024 році Литва вже передала Україні боєприпаси калібру 155 мм, бронемашини М577, бронемашини М113, системи боротьби з безпілотниками, боєприпаси до протитанкового гранатомета "Карл Густав", системи дистанційного підриву RISE-1, електричні генератори, а також розібраний легкий штурмовик L-39ZA Альбатрос та інше забезпечення. З початку війни Литва надала Україні військову підтримку на понад 641 мільйон євро.

Нагадаємо, 15 липня стало відомо, що критично важливе обладнання Вільнюської ТЕЦ-3 надійде в розпорядження України. Про це подбала литовська енергетична компанія Ignitis Gamyba. Однак із міркувань безпеки не розголошується, яке саме це обладнання та куди його спрямують.

Ще 9 серпня стало відомо, що Литва передасть Україні новий пакет військової допомоги. До нього увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та інше озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 13.08.2024 22:31