Фото: Офіс президента

Домовилися про зброю й ППО: Зеленський розповів деталі плідного візиту до Італії

Президент Володимир Зеленський 13 травня перебував із візитом в Італії. Там він провів низку важливих зустрічей з керівництвом цієї країни. Зокрема, уклав домовленості щодо поставок в Україну нової партії зброї та систем протиповітряної оборони.

Про це очільник Української держави повідомив у вечірньому відеозверненні у суботу.

"Погоджуємо з Джорджею, пані прем’єр-міністром, наші нові спільні оборонні кроки. Є хороші речі, які зробимо разом для захисту неба. Є хороші речі, які зробимо разом для захисту на землі. Домовилися про зброю та ППО. Як Джорджа правильно сказала, коли ми в Україні захищаємо свободу й наше життя від російських бомб і ракет, від терору, ми віддаляємо війну від решти Європи", — зазначив він.

Зеленський повідомив, що Росію, яка у суботу забрала життя двох людей на Донеччині й щодня обстрілює Україну, можна зупинити лише сильною зброєю, якою наші воїни виженуть зло агресії.

Також Зеленський розповів про зустріч із Папою Римським. Він повідрмиі йому про злочини, які вчиняє Росія в Україні: "Сьогодні я мав честь особисто подякувати Риму, усій Італії, пані Мелоні та кожному й кожній в італійському політичному класі, хто чесно відповідає на наявну загрозу всьому нашому європейському способу життя. Зустрівся з Папою Римським Франциском, і це була розмова, яка справді може вплинути на історію, справді може допомогти зупинити зло агресії. Я розказав про злочини, які скоїли російські окупанти проти наших людей, про депортацію українських дітей".

Президент звернувся до Франциска із важливим проханням:

"Невідома навіть точна кількість, скількох дітей Росія вкрала з України й ховає від рідних, від України десь там на чужині. Попросив Його Святість допомогти повернути наших дітей додому, в Україну. Розказав і про інші пункти нашої формули миру, окрім повернення всіх депортованих і полонених. І вірю, що воля та щирість Його Святості можуть наблизити реалізацію нашої формули миру, можуть наблизити справедливий, чесний мир".

За словами президента, Італія "абсолютно чітко підтримала всі пункти української формули миру". Крім цього, Зеленський підписав спільну декларацію з керівництвом Італії.

"Всі важливі речі: Євросоюз Італія підтримала початок переговорів у 23-му році, правильні та вчасні сигнали щодо НАТО", — зауважив він.

Нагадаємо, за даними видання Bild Зеленський 14 травня, ймовірно, відвідає Німеччину. У глави держави запланована зустріч з лідером ФРН Олафом Шольцом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.05.2023 01:22