Фото: Офіс президента

Допомога Україні та Ізраїлю: Блінкен і Остін пояснили, чому вона має бути об'єднаною

Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін і державний секретар Ентоні Блінкен виступили за об'єднане фінансування допомоги Ізраїлю та Україні. Посадовці наголосили, що "без фінансової підтримки США і НАТО українці можуть програти цю війну".

Про це повідомляє "Голос Америки".

Зокрема, Блінкен зазначив, що в разі припинення допомоги Україні з боку США, європейські партнери, швидше всього, також зупинять свою підтримку.

"По-перше, те, що ми бачимо зараз — це дивовижне об’єднання НАТО. Альянс, який насправді стає сильнішим і більшим проти агресії Путіна. Альянс, окремі його члени, які істотно активізувались. З точки зору розподілу тягаря, це приклад, коли ми спостерігаємо дуже значний розподіл тягаря, який майже напевно зникне, якщо ми підемо", — заявив Блінкен.

Він також зазначив, що якщо світ дозволить російському диктатору Путіну "продовжувати діяти безкарно, він не тільки не зупиниться в Україні, а потенційно попрямує в наступну країну НАТО".

"Це надіслало б також сигнал агресорам в усьому світі: якщо йому це зійде з рук, то ми також можемо. І тоді ми, швидше за все, матимемо світ, повний конфліктів. І це світ, який не підходить Сполученим Штатам. Для нас значно краще підтримати наші зусилля зараз, домагаючись успіху, ніж заплатити значно вищу ціну пізніше, коли нам доведеться мати справу з агресією",  додав Блінкен.

Своєю чергою Ллойд Остін також зазначив, що якщо Путін "досягне успіху, він не зупиниться на Україні".

"Якщо ви  країна Балтії, ви думаєте: я  наступний. І, знаєте, я не сумніваюся, що рано чи пізно він кине виклик НАТО, і ми опинимося у перестрілці",  наголосив Остін.

Він додав, що у Вашингтоні розуміють стратегію Путіна затягнути цю війну. І запевнив, що США намагаються зробити все можливе, аби підтримати Україну. Крім того, глава Пентагону вкотре наголосив, що війни як в Україні, так і в Ізраїлі, впливають на національні інтереси США.

"Важливо нагадати собі, що те, що відбувається в Україні, та те, що відбувається в Ізраїлі, має значення не лише для України та Ізраїлю, це має значення для нас. Це також впливає на нашу національну безпеку. Ми також повинні нагадати собі, що ці країни воюють щодня, і там щодня гинуть люди. В Україні Путін продовжує атакувати мирне населення та здійснювати огидні воєнні злочини. Тож ці країни терміново потребують ресурсів, щоб вони могли продовжувати захищати свою суверенну територію", — пояснив Остін.

Водночас Ентоні Блінкен зауважив, що допомогу Україні та Ізраїлю не варто розділяти, оскільки обидві війни, за його словами, пов'язані між собою.

"Путін дуже сильно намагається скористатися нападом ХАМАС на Ізраїль, він сподівається, що це відверне нас, нашу увагу від України та від його агресії в Україні. І що це призведе до того, що Сполучені Штати відкликають свої ресурси, припинять свою підтримку. Водночас він об’єднався саме з тими елементами, які намагаються посіяти хаос в Ізраїлі. Тому ми вважаємо, що ці речі дуже об’єднані, і це є однією з причин, чому наш запит є спільним" — додав Блінкен.

Допомога США Україні

Адміністрація президента США Джо Байдена 20 жовтня запросила у Конгресу 106 мільярдів доларів. Кошти мали витратити на допомогу Україні, Ізраїлю та іншим іноземним державам. Найбільша частка фінансування, а саме 61,4 мільярда доларів, мала піти саме для України.

Республіканець Майк Джонсон, якого обрали спікером Палати представників Конгресу США, заявляв, що Палата представників розгляне допомогу Україні та Ізраїлю окремо, а не разом, як передбачав запит адміністрації Байдена.

Пізніше Джонсон заявляв, що республіканці в Палаті представників запропонують пакет для Ізраїлю на суму 14,5 мільярдів доларів, що трохи більше, ніж просив адміністрація Байдена.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може ветувати законопроект республіканців про допомогу Ізраїлю окремо від України. У Білому домі вважають, що така ініціатива не відповідає національним інтересам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.11.2023 09:51