Фото ілюстративне. Джерело: "Слово і діло"

Допомога Україні від ЄС може опинитися під загрозою: Financial Times дізнався причину

Суперечки в середині Євросоюзу ставлять під загрозу надання Україні пакету допомоги у 50 мільярдів євро. Остаточне рішення щодо бюджету країни-члени ЄС мають ухвалити на саміті 14−15 грудня.

Про це пише Financial Times.

За даними видання, суперечки всередині ЄС щодо допомоги Україні ставлять під загрозу ключові обіцянки Києву, які вони дали кілька місяців тому, коли потік американської фінансової та військової підтримки України зупинився через політичні розбіжності в Конгресі.

Своєю чергою Україна вже попередила країни ЄС, що невизначеність стосовно пакетів підтримки від США та Європи загрожує "макрофінансовій стабільності" держави, адже обіцяні 50 мільярдів євро мають забезпечити платоспроможність Києва до 2027 року.

Financial Times зазначає, що фінансування України Євросоюзом стало "політичним футболом" у контексті ширших дебатів щодо бюджетних пріоритетів ЄС через рішення Комісії об'єднати підтримку Києва в пропозиції з іншими запитами на фінансування для поповнення свого бюджету на 2021−2027 роки.

Чиновники заявили, що переговори з ЄС щодо бюджету будуть важкими, але компроміс все ще можливий. Очікується, що переглянутий пакет буде запропоновано до саміту.

"Укласти бюджетну угоду буде "дуже, дуже складно", — цитує FT одного з високопосадовців.

Варто додати, що 50 мільярдів євро для України, які складаються із 17 мільярдів євро грантів і 33 мільярдів євро кредитів, були об'єднані із запитами на 15 мільярдів євро коштів на міграцію, 10 мільярдів євро на інвестиції у стратегічні технології та майже 19 мільярдів євро на виплату відсотків за спільними запозиченнями ЄС.

Зазначимо, 22 листопада Єврокомісія перерахувала Україні черговий транш у розмірі 1,5 мільярда євро. Варто додати, що це був вже восьмий транш в межах масштабної програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД). Його мають спрямувати на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.

Нагадаємо, Україна має отримати від Європейського Союзу 50 мільйонів євро. Кошти будуть спрямовані на ремонт портової інфраструктури. На думку єврочиновників, експорт з України через Чорне море є критично важливими для надходження харчів на світовий ринок та для української економіки. А тому відновлена портова інфраструктура України є в інтересах ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.12.2023 16:42