Володимир Зеленський і Анджей Дуда. Джерело: Kancelaria Prezydenta Twitter

Дуда підтвердив зустріч із Зеленським: де відбудуться переговори президентів

Президент Польщі Анджей Дуда підтвердив зустріч з українським колегою Володимиром Зеленським. Важливі переговори відбудуться в Нью-Йорку, куди обидва політики прибудуть на Генасамблею ООН.

Про це повідомив Twitter канцелярії польського президента. Серед інших тем перемовин президенти також обговорять імпорт українського зерна.

"За декілька днів у Нью-Йорку в мене зустріч із президентом України. Серед іншого будемо говорити про зерно. Україна має зрозуміти нашу позицію: моє завдання — дбати про наші польські інтереси", — процитувала Дуду канцелярія

У коментарі польському виданню PAP президент сусідньої країни уточнив, що Варшава відстоюватиме свої інтереси в питанні імпорту та продажу зерна.

"Те, що українське зерно продається в Польщі, абсолютно не в наших інтересах, це не в інтересах наших аграріїв. Ми повинні захищати свій ринок, і ми це зробимо, намагаючись допомогти Україні", — сказав Дуда.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, давши згоду при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчується сьогодні, 15 вересня. Водночас Україна розраховує, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт буде скасовано. Проте Угорщина, Польща, Румунія, та Словаччина виступають за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця поточного року. Лише Болгарія погодилася зняти заборону.

Міністерство зовнішніх справ України відреагувало на намір п’яти сусідніх країн Європи продовжити заборону на імпорт української аграрної продукції. У МЗС наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають "духу і букві" Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. У відомстві звернулися до керівництва Євросоюзу та причетних країн із закликом знайти збалансоване рішення.

З цього приводу зробив заяву і президент України Володимир Зеленський. За його словами, Україна категорично проти будь-яких подальших обмежень на експорт зерна. Якщо Європейський Союз продовжить заборону на імпорт українського зерна, то наша держава буде змушена звернутися до міжнародного арбітражу.

Нагадаємо, що Генасамблея ООН, де зустрінуться Зеленський із Дудою, відбудеться 19-25 вересня, тоді світові лідери прибудуть до Нью-Йорка. Президент України планує виступити в Капітолії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.09.2023 11:08