Анджей Дуда. Джерело: Офіс президента України

Дуда побачив проблему в постачанні США ракет до Patriot в Україну

У США вирішили надати Україні пріоритет у постачанні ракет до систем протиповітряної оборони Patriot перед іншими країнами-замовниками. У Польщі на офіційному рівні вважають це проблемою.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю Radio Zet.

"Це завжди проблема, коли постачання затримуються, особливо коли відбувається модернізація польської армії. Однак пам'ятаймо, що нас захищають, серед іншого, зараз у Польщі є американські пускові установки, є і британські системи", — зазначив він.

На його думку, ця ситуація демонструє, що західні країни виробляють занадто мало зброї. А на теперішньому етапі розвитку подій у світі це небезпечна тенденція, яку варто виправити вже найближчим часом.

Польський президент зазначив, що протягом багатьох років "вільний світ звик жити без воєн, без загроз", а військове виробництво стало обмеженим.

"Зараз, коли є, наприклад, попит на боєприпаси, склади порожні. І це величезна проблема, потрібно повертатися до нормального виробництва, потрібно відновлювати ланцюги постачань, потрібно дивитися на те, що світ змінився", — наголосив Дуда.

Раніше стало відомо, що США вирішили змінити пріоритети найближчих продажів ракет до Patriot і NASAMS іншим країнам на користь України. Це означає, що Україна отримуватиме ці ракети пришвидшеними темпами для захисту своєї інфраструктури від російських атак. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі пояснив, що перші постачання розпочнуться вже цього літа.

Нагадаємо, що сьогодні президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою. Вони обговорили актуальні питання міждержавних відносин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2024 20:13