Скріншот з відео

Екс-керівникам колонії в Оленівці, які причетні до загибелі українських полонених, оголосили підозри

Колишнім керівникам колонії в окупованій Оленівці, які причетні до загибелі українських військовополонених внаслідок теракту 29 липня 2022 року, оголошено підозри.

Про це повідомила Служба безпеки України.

"Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу на двох воєнних злочинців РФ, які причетні до масового вбивства українських військовополонених на тимчасово захопленій частині території Донеччини у липні 2022 року", — йдеться у повідомленні.

Як зауважили у відомстві, йдеться про колаборанта Сергія Євсюкова — екс-очільника так званої "Волноваської колонії ДНР" у селищі Оленівка та його колишнього першого заступника — колаборанта Дмитра Нейолова.

Слідство встановило, що обидва колаборанти перебували на "посадах", коли в ніч на 29 липня рашисти влаштували вибухи на території окупаційної тюрми. Тоді унаслідок вогневого ураження загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували у катівнях. При цьому дев'ятеро із них — через ненадання їм невідкладної медичної допомоги. Ще майже 150 воїнів ЗСУ отримали поранення.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Євсюкову та Нейолову про підозру за жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Проте листопаді 2022 року обох фігурантів окупанти "замінили на посадах". Відтак, зараз вони переховуються від правосуддя на тимчасово захопленій частині території Донеччини.

Теракт в Оленівці: що відомо

В Офісі генпрокурора розповіли, що в ніч на 29 липня 2022 року Росія вчинила один з найцинічніших та наймасштабніших за кількістю жертв воєнний злочин. Внаслідок вибуху на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120 в окупованій Оленівці загинуло щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували там в полоні, близько 150 отримали поранення.

За даними слідства, вибухи пролунали після відбою у проміжок часу між 23 годиною 28 липня та 01 годиною 29 липня 2022 року.
На той час у бараці утримувалося 193 військовополонених полку "Азов". На теперішній час вдалось встановити та ідентифікувати 49 загиблих військовослужбовців, з них 48 — відповідно до висновків судових молекулярно-генетичних експертиз, та ще одного загиблого з показань потерпілих та свідків.

Окупанти заявили, що причиною вибуху був нібито удар ракетою з американської РСЗВ HIMARS. Аж до появи у ЗСУ ракет Storm Shadow росіяни майже будь-який вибух на підконтрольній їм території пояснювали саме "ударом Хаймарса".

Однак українські полонені, які перебували в Оленівці і згодом були звільнені за обміном, розповіли іншу версію. За їхніми словами, росіяни заклали фугаси всередині бараку і поруч з ним, а потім зімітували удар артилерії.

Варто зазначити, що Associated Press провело спеціальне розслідування, де вказано, що у смерті понад 50 українських військовополонених унаслідок теракту в таборі Оленівки в липні 2022 року винна Росія. Однією з головних версій є вибух закладеного пристрою. Одночасно з тим відбувалися постріли з "Граду", щоби заглушити вибухи.

Нагадаємо, минулого року представник ООН із прав людини Фолькер Тюрк зробив висновок, що ракета HIMARS не має жодного стосунку до теракту в Оленівській колонії на окупованій частині Донецької області, про що недолуго заявляли російські пропагандисти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.07.2024 13:35