На фото: Андрій Одарченко. Джерело: focus.ua

Екс-начальник Держспецзв'язку Щиголь і нардеп Одарченко вийшли з СІЗО під заставу

У п’ятницю, 24 листопада, колишній голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь та народний депутат Андрій Одарченко вийшли з СІЗО під заставу. З-під варти також випустили забудовника Сергія Копистиру.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

"Екс-голова Держспецзв’язку Щиголь, нардеп Одарченко та забудовник Копистира вийшли із СІЗО. У всіх трьох випадках внесено заставу, визначену судом", — йдеться у повідомленні.

Невідомо чи внесли вони заставу самостійно, чи це зробили за них треті особи. Після виходу із СІЗО усі підозрювані мають дотримуватися низки обов'язків, зокрема утриматися від спілкування зі свідками чи іншими підозрюваними. Також вони повинні здати паспорти для виїзду за кордон та носити електронний браслет.

"Якщо вони обов'язки порушать, то заставу можуть стягнути в бюджет", — додали в Центрі протидії корупції.

Варто додати, що Юрія Щиголя відправили під варту із заставою у 25 мільйонів гривень, нардепа Андрія Одарченка — із заставою у 15 мільйонів гривень, а забудовника Сергія Копистиру лише сьогодні зранку відправили у СІЗО із заставою у 100 мільйонів гривень.

Справа Андрія Одарченка

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили низку злочинів, пов’язаних із відновленням України. Зокрема, народного депутата викрито на спробі підкупу топ-посадовця біткойнами. Він пропонував голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму неправомірну вигоду у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тисяч доларів.

Правоохоронці з’ясували, що в обмін на гроші нардеп просив сприяння в отриманні коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури. Після виділення коштів з фонду на криптогаманець викривача-топ-посадовця надійшов перший транш неправомірної вигоди в еквіваленті 10 тисяч доларів

У НАБУ наголосили, що це перша в історії антикорупційних органів неправомірна вигода у криптовалюті, яку вдалося задокументувати.

 Справа Юрія Щиголя

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрили організовану групу у складі з керівництвом Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку). Її члени заволоділи державними коштами на суму понад 62 мільйони гривень.

Слідство встановило, що впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Вранці 20 листопада з’явилася інформація, що уряд звільнив очільника Держспецзв'язку Юрія Щиголя.

Нагадаємо, парламентська фракція "Слуга народу" призупинила членство народного депутата Андрія Одарченка в партії. Його підозрюють у корупції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.11.2023 21:14