Фото: chas.news

Екс-нардепа Мураєва судитимуть за державну зраду та інформаційно-підривну діяльність

Екс-нардепа Євгена Мураєва, який є власником заблокованого проросійського телеканалу, судитимуть за державну зраду та інформаційно-підривну діяльність.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними відомства, Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно народного депутата України Сьомого та Восьмого скликань.

Мураєву інкриміновано державну зраду, ведення інформаційно-підривної діяльності проти України та вчинення умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності, розпалюванні національної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України).

Що встановило слідство

Розслідуванням встановлено, що ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євген Мураєв почав активно допомагати агресору в проведенні підривної діяльності проти України.

Колишній депутат створив та поширював на підконтрольному йому телеканалі, а також відеохостингу YouTube тези російської пропаганди. У виступах та інтерв’ю він заявляв, що в Україні йде "культурна війна та переслідують інодумців", пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності нашої держави та необхідності виконання домовленостей з Росією.

Також Євген Мураєв переконував свою аудиторію у помилковості та недоцільності теперішнього зовнішнього та внутрішнього політичного курсу України, орієнтованого на євроінтеграцію та вступ до НАТО.

В Офісі генпрокурора наголосили, що зазначені публікації та відеозаписи активно "розганялися" пропагандистами в соцмережах та були доступними необмеженій кількості користувачів.

"Такими діями обвинувачений надав допомогу представникам РФ у проведенні підривної діяльності проти України в інформаційній сфері", — йдеться у повідомленні прокуратури.

Там зазначили, що згідно з висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, виступи та інтерв’ю Мураєва завдають шкоди інформаційній безпеці України та є формою підривної діяльності проти держави Україна, сприяють Російській Федерації.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру у державній зраді колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Володимиру Сівковичу, який, бувши завербованим агентом Росії, влаштував у Києві провокацію із побиття учасників "Студентського Майдану". Це сталося 30 листопада 2013 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.03.2024 14:37