Артем Дмитрук. Джерело: Instagram

Екстрадиція нардепа-втікача Дмитрука: в Офісі генпрокурора зробили заяву

Офіс генерального прокурора готує матеріали для екстрадиції народного депутата України Артема Дмитрука, який перебуває у розшуку. Триває співпраця з міжнародними партнерами щодо його видачі для притягнення до кримінальної відповідальності.

Про це повідомила прес-служба Офісу генерального прокурора в четвер, 26 вересня.

"Офіс генпрокурора співпрацює з міжнародними партнерами щодо видачі народного депутата України для притягнення його до кримінальної відповідальності", — йдеться в повідомленні.

У межах співпраці з компетентними органами іноземної країни Офіс генпрокурора готує матеріали для видачі (екстрадиції) народного депутата України, який перебуває у розшуку у зв’язку з переховуванням від органів правосуддя в Україні.

"Наразі місцеперебування депутата встановлено та судом йому визначено міру запобіжного заходу", — наголосили в Офісі.

Народного депутата України підозрюють у вчиненні нападів групою осіб на правоохоронця та військового, замаху на викрадення вогнепальної зброї, спричинення потерпілому середньої важкості тілесних ушкоджень і хуліганстві. За клопотанням прокуратури Печерський районний суд Києва обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"Детальніше про перебіг цієї справи повідомлятимемо за наявності інформації, яка не зашкодить провадженню та буде узгоджена з міжнародними партнерами", — підсумували в Офісі генерального прокурора України.

Там не називають ім'я нардепа, але очевидно, що йдеться про Артема Дмитрука, який втік з України до Великої Британії.

Справа Дмитрука: що відомо

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляли, що нардеп незаконно покинув Україну на День Незалежності — у суботу, 24 серпня. Сам Дмитрук у Telegram почав заявляти, що ніби його планують затримати й невдовзі за місцем його проживання у Києві та Одесі відбуватимуться обшуки. Крім того, він заявляв про буцімто фейки, що його родина і він в Молдові й українські спецслужби вимагають, аби молдовські — затримали його.

25 серпня генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру через напади на правоохоронця та військового, замах на викрадення вогнепальної зброї, спричинення потерпілому середньої тяжкості тілесних ушкоджень та хуліганство. До того ж, відповідно до вимог КПК України, його викликали до слідчого Державного бюро розслідувань для проведення слідчих та процесуальних дій на 10:00 29 серпня та 30 серпня поточного року. Дмитрук майже одразу відреагував на повідомлення йому про підозру. Він заявив, що не погоджується з таким рішенням Офісу генерального прокурора, й назвав справу "сфальсифікованою і видуманою".

29 серпня Печерський районний суд міста Києва обрав чинному народному депутату України Артему Дмитруку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

Згодом слідство таки встановило, що нардеп 23 серпня 2024 року незаконно перетнув Державний кордон України у напрямку Республіки Молдови в районі пунктів пропуску "Павлівка" в зоні відповідальності відділу прикордонної служби "Велика Комарівка" прикордонного загону ДПС України. У цьому йому допомогли троє подільників. Двоє, у тому числі організатор, втекли за межі України, одного було затримано. Зокрема, останній контролював та інформував спільників про наявність патрулів поблизу прикордонного пункту, де відбувалась втеча.

Нагадаємо, декілька днів тому авторитетне британське видання Independent повідомляло, що скандальний народний депутат-утікач України Артем Дмитрук у Лондоні постане перед судом. Розгляд стосуватиметься його екстрадиції до України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.09.2024 18:16