Фото: Генштаб ЗСУ

Естонія запропонувала Євросоюзу закупити для України боєприпасів на 4 млрд євро, — ЗМІ

Влада Естонії надіслала пропозицію країнам ЄС щодо допомоги для України. Йдеться зокрема про інвестування 4 млрд євро в спільну закупівлю боєприпасів для ЗСУ.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними ЗМІ, Естонія вважає, що РФ за один день випускає в Україні стільки ж боєприпасів, скільки Європа може виробити за місяць. Відтак, ЄС має терміново збільшити свій оборонно-промисловий потенціал для допомоги Україні.

"Ми повинні докласти надзвичайних зусиль для швидкого ухвалення рішення і реалізації ініціативи якомога швидше, вже у 2023 році — цього вимагає серйозність ситуації в Україні. Ціна будь-якої затримки дуже висока, і вона зростає з кожним днем", — йдеться в пропозиції Естонії.

Естонський план передбачає, що ЄС зможе збільшити свої потужності в сім разів і виробити протягом наступних шести місяців мільйон 155-міліметрових снарядів, про які просила Україна.

Кошти на спільну закупівлю боєприпасів можуть додати до наявного Європейського фонду миру ЄС, який наразі використовується для відшкодування коштів країнам за їхню військову підтримку України.

За даними Естонії, що наразі Україна використовує в середньому 60-210 тисяч боєприпасів на місяць, але європейська оборонна промисловість здатна виробляти лише 25 тисяч снарядів за той самий час. Тому зараз для задоволення потреб Києва знадобилося б до чотирьох років. Водночас Росія випускає близько 20-60 тисяч снарядів на день.

Нагадаємо, раніше Естонія віддала Україні всі 155 мм гаубиці, що були на озброєнні балтійської країни. Уряд Естонії ухвалив свій найбільший пакет військової допомоги Україні загальною вартістю 113 млн євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.02.2023 18:58