На фото: Mirage 2000. Джерело: Вікіпедія

Франція обіцяє передати Україні винищувачі Mirage 2000: коли і що про них відомо

У першій половині 2025 року Париж передасть Києву модернізовані винищувачі Mirage 2000. Літаки будуть оснащені новим обладнанням.

Про це на своїй сторінці у соцмережі X (Twitter) повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню. За його словами, винищувачі будуть оснащені новим озброєнням типу "повітря-земля" та захистом від засобів радіоелектронної боротьби.

Лекорню додає, що підготовка українських пілотів та механіків для Mirage 2000 продовжується. Водночас кількості літаків, які Париж планує надати Києву, посадовець не назвав. 

"Мета полягає в тому, щоб оснастити їх бойовими можливостями класу "повітря-земля". І посилити їхню систему радіоелектронної боротьби. Але найважливішим аспектом є підготовка пілотів і механіків, яка триває в Нансі", — зауважив він.

Варто додати, що у червні цього року президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що його країна планує надати Україні бойові літаки Mirage 2000. Їх планують доставити у межах військової допомоги.

Що відомо про Mirage 2000

Цей французький винищувач четвертого покоління було розроблено у 1970 роках компанією Dassault. Літак став одним із найуспішніших проєктів в історії французької авіаційної промисловості. Його перший політ відбувся 1978 року, а серійне виробництво цих винищувачів почалося у 1980-х. На озброєнні Франції цей літак перебуває з 1984 року.

Він може виконувати широкий спектр завдань. Починаючи від перехоплення повітряних цілей до завдання точних ударів по наземних об'єктах. Зауважимо, що ці літаки можуть стати потенційною заміною для застарілих Су-24М, які мають дуже великий наліт, і дозволити Україні ефективніше використовувати надані союзниками SCALP EG та AASM.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс повідомляв, що перші винищувачі F-16, які Амстердам надав Києву, уже прибули в Україну. Брекельманс зазначав, що його країна надасть українським військовим дрони на суму 400 мільйонів євро. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.10.2024 11:11