Фото ілюстративне. Джерело: defensie.nl

У Румунії оприлюднили подробиці практичної підготовки українців на F-16

Перша група українських пілотів уже проходить теоретичні навчання на винищувачах F-16 у Румунії. До практичних занять українці можуть перейти в найближчі декілька місяців.

Про це повідомив речник румунського міністерства оборони Костянтин Спіну в коментарі виданню Digi24. За його словами, до Румунії прибула група з чотирьох українських пілотів, які розпочали "теоретичну підготовку" в навчальному центрі на авіабазі у Фетешті.

Речник додав, що практична підготовка пілотів з України може розпочатися "ближче до кінця року".

Загалом румунська армія має 26 літаків F-16, з яких 17 придбали в Португалії та дев'ять — у Норвегії. Норвегія має надати Румунії ще 23 літаки до закінчення 2025 року.

Міністр оборони України Рустем Умєров декілька днів тому першим повідомив про початок навчання українських льотчиків на F-16 у Румунії після розмови з румунським візаві Анджелом Тилваром. Також журналісти зазначали, що льотчики з України пілотуватимуть навчальні F-16, надані Румунії Нідерландами. Це має зняти занепокоєння через погрози Росії знищувати літаки НАТО, які полетять до України.

До речі, українці вперше опановуватимуть західні винищувачі в Румунії. Місцеві медійники уточнили, що група льотчиків прибула "лише декілька днів тому" та вже розпочала навчання.

"У середньому підготовка пілотів на літаках F 16 займає шість місяців, тому ми очікуємо, що пілоти, які нещодавно прибули до Румунії, повернуться в Україну на початку наступного року", — зауважили румунські фахівці.

Нагадаємо, наприкінці серпня командувач Збройних сил Нідерландів Онно Айхельсхайм заявив, що Україна має право застосовувати винищувачі F-16, які їй передали Нідерланди, на російській території. Немає жодних обмежень на використання та дальність польоту американських винищувачів за умови дотримання законів війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2024 18:06