На фото: Марк Рютте. Джерело: Офіс президента

Генсек НАТО закликав Румунію "ефективно відповісти" на інциденти з російськими дронами

Генсек Північноатлантичного альянсу Марк Рютте закликає Румунію "ефективно відповісти" на інциденти з порушення її повітряного простору. Це стосується російських ракет і дронів, які влітають вглиб країни.

Про це він заявив на прес-конференції під час зустрічі міністрів оборони. Рютте наголосив, що союзники по Альянсу вважають протиповітряну оборону пріоритетом для НАТО.

Глава НАТО також відреагував на прольоти російських безпілотників та ракет у Румунії під час обстрілів України. Рютте закликав дати рішучу відповідь таким інцидентам.

"І зважаючи на війну Росії проти України, яка призвела до порушення повітряного простору країн НАТО, зокрема Румунії, я хочу сказати наступне. НАТО виявляє свою солідарність і також ми закликаємо румунську владу ефективно відповісти на цей інцидент", — додав Марк Рютте.

Раніше повідомлялось, що 17 жовтня Румунія підіймала в повітря чотири винищувачі після того, як невеликий безпілотник порушив повітряний простір країни. Невідомий об'єкт влетів на відстані до 14 кілометрів углиб держави в південно-східному повіті Констанца.

Також 4 жовтня на території Румунії вкотре виявили уламки ударного безпілотника типу "Шахед", які впали на берег Дунаю внаслідок атак Росії на Україну.

Нагадаємо, 7 вересня у Латвії розбився російський військовий безпілотник. Інцидент стався в Резекненському краї на Сході країни. Президент Едгарс Ринкевичс заявив, що на подібні інциденти з ворожими дронами необхідна колективна реакція світу, адже "кількість таких інцидентів на східному фланзі НАТО зростає".

Ще 26 серпня, під час масованої ракетної атаки російських окупантів, повітряний простір Польщі порушив невідомий об'єкт. Пошуки дрона тривали декілька днів, але жодних слідів виявлено не було.

За даними Центру протидії дезінформації, російські ударні безпілотники все частіше залітають у повітряний простір країн НАТО. Таким чином ворог намагається дестабілізувати ситуацію у світі та налякати населення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2024 14:59