Фото: Twitter Єнс Столтенберг

Генсек НАТО зустрівся з прем’єром Молдови: Столтенберг зробив рішучу заяву щодо Росії

У четвер, 26 жовтня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прийняв у штаб-квартирі Альянсу главу молдовського уряду Доріна Речана.

Про це Столтенберг повідомив в Twitter (Х).

"Приємно зустрітися з Доріном Речаном, прем'єр-міністром нашої шанованої партнерки Молдови", — зазначив він.

За його словами, НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність країни.

"Ми закликаємо Росію повністю вивести свої війська з вашої території", — наголосив генсек Альянсу.

Також він додав, що Кишинів "можете розраховувати на підтримку НАТО".

Придністровський конфлікт 

Заморожений конфлікт між Молдовою та невизнаною державою Придністров'я. Найактивніша фаза - придністровська війна, її ще називають молдовсько-російська війна. Конфлікт почався 2 вересня 1990 року, коли Придністров'я офіційно оголосило про суверенітет від Молдови. Пік протистояння припав на березень—липень 1992 року, коли між сторонами виникло збройне протистояння за активної участі регулярних підрозділів 14-ї армії Збройних сил РФ. 21 липня 1992 року було оголошено припинення вогню. Придністров'я міжнародно визнано частиною Молдови. Дипломатичне визнання вона отримала лише від трьох російських сателітів, теж невизнаних держав: Абхазії, Південної Осетії та Арцаху.

Нагадаємо, раніше президент Молдови Майя Санду заявила, що країна може домогтися мирного врегулювання конфлікту у Придністров'ї. Це може статися після перемоги України у війні проти Росії. Вона зазначила, що процес реінтеграції має відбуватися так, щоб це не призвело "до подальшого послаблення молдовської держави і демократичних процесів". Влада Молдови розраховує, що придністровська проблема вирішуватиметься поступово. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.10.2023 16:43