Петер Сійярто. Джерело: угорські ЗМІ

Глава угорського МЗС перед поїздкою до Ужгорода отримав листа з погрозами вбивства, — ЗМІ

Глава міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто отримав україномовного листа з погрозами вбивства. Це сталось перед запланованою поїздкою дипломата до Ужгорода.

Про це повідомляє Index.

Зустріч Петера Сійярто з українським колегою Дмитром Кулебою та главою Офісу президента Андрієм Єрмаком має пройти 29 січня в Ужгороді. Сама дата візиту міністрів закордонних справ була оприлюднена 19 січня. 

Раніше Сійярто висловив сподівання, що під час переговорів вдасться успішно обговорити найважливіші двосторонні питання, а саме — прав угорської національної громади на Закарпатті. Також важливою темою переговорів буде довгострокове майбутнє відносин між Україною та Угорщиною.

"З наближенням зустрічі представництва Міністерства закордонних справ і торгівлі в Україні отримало електронний лист, написаний українською мовою, у якому Петеру Сійярто погрожували вбивством", — йдеться у повідомленні Index.

Про що йдеться у листі з погрозами

В електронному листі, адресованому представництвам угорським МЗС в Україні, йдеться про нібито "вибуховий прийом" гостей:

"Угорці, ми ненавидимо ваш уряд, який продовжує робити все, щоб ми програли війну. Ви думаєте, після нападів на Україну ваш міністр так просто приїде до нас? Ми так не думаємо. 29 січня його чекає вибуховий прийом. Бронепоїзд не врятує. Ми рекомендуємо вам зробити замовлення в похоронному бюро, щоб вони почали виготовляти труну для Сійярто та щоб вона відповідала його зросту. Бог прощає, а українці — ні".

Реакція МЗС Угорщини

Речник угорського МЗС Мате Пацолай відреагував на лист з погрозами. 

"Ми зацікавлені в тісній співпраці з Україною, і зустріч у понеділок (29 січня, — ред.) також служить цьому. Українська влада запевнила нас, що під час візиту будуть вжиті найретельніші заходи безпеки, щоб забезпечити безпечне проведення зустрічі в Ужгороді", — йдеться у повідомленні речника МЗС.

Пацолай додав, що служби Угорщини також перебувають у постійному контакті з українською владою і вживають необхідних заходів захисту, щоб "українсько-угорська зустріч глав МЗС була пов’язана з реальним змістом і не інакше".

Раніше сайт Офісу президента України з посиланням на Андрія Єрмака повідомив, що Україна й Угорщина намагаються зміцнити відносити на двосторонньому рівні. Для цього заплановано цілу низку розмов і зустрічей політиків з обидвох сторін.

Також з’являлася інформація, що Угорщина вкотре може ветувати чотирирічну програму від Європейського Союзу для України на 50 мільярдів євро. Посол України при ЄС Всеволод Ченцов назвав альтернативні варіанти, якщо таке рішення ухвалять: створення чотирирічного Фонду для України в рамках бюджету Євросоюзу, позабюджетний фонд, куди держави-члени ЄС робитимуть внески, Єврокомісія може запозичувати допомогу під свою гарантію, макроекономічна допомога, тобто періодичні запозичення від Єврокомісії під гарантії.

Нагадаємо, що в Європі одним із головних завдань вважають подолання вето Угорщини на пакет підтримки для України у розмірі 50 мільярдів євро. Заради цього Європейська комісія готова прийняти деякі вимоги Угорщини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.01.2024 17:52