Фото ілюстративне. Дональд Трамп. Джерело: соцмережа X

Хлопець, який стріляв у Трампа, цікавився замахом на європейського політичного лідера, — ФБР

Метью Томас Крукс, який на початку липня намагався вбити кандидата у президенти Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа, перед тим у мережі шукав запити, пов’язані із замахом на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.

Про це повідомило видання The Washington Post із посиланням на заяву представника Федерального бюро розслідувань Кевіна Роєка під час брифінгу в понеділок, 29 липня.

За його словами, мотив 20-річного Крукса досі незрозумілий. Аналіз електронних пристроїв нападника показав, що той перед замахом шукав інформацію про електростанції, випадки масової стрілянини та напад на Фіцо.

Агенти ФБР опитали понад 450 людей, зокрема, батьків Крукса, та не знайшли доказів причетності до замаху інших людей. Окрім того, той використовував щонайменше декілька зашифрованих акаунтів для спілкування онлайн.

"Ми вважаємо, що підозрюваний доклав значних зусиль, щоби приховати свою діяльність", — сказав Роєк на брифінгу.

Раніше колишній президент США Дональд Трамп погодився дати інтерв'ю ФБР у межах розслідування замаху на нього в Пенсильванії на початку цього місяця. Очікуваний допит є частиною стандартного протоколу ФБР щодо спілкування з жертвами федеральних злочинів під час розслідування.

У п'ятницю ФБР заявило, що під час замаху на вбивство 13 липня на передвиборчому мітингу в Батлері (штат Пенсильванія) в Трампа влучила куля або її осколок.

Замах на Дональда Трампа: що відомо

Під час виступу 45-го президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа у Батлері, штат Пенсільванія, 13 липня пролунали звуки пострілів. Сам він упав на землю, після чого Агенти Секретної служби допомогли йому підвестися та вивели зі сцени. Журналісти вказують, що він, йдучи зі сцени, підняв кулак і кричав у відповідь натовпу. На його обличчі помітили кров. Трампа посадити в автівку та повезли з місця події.

За непідтвердженою інформацією, на Дональда Трампа було скоєно замах. Куля нібито пройшла за кілька сантиметрів від голови й зачепила вухо. Сам Трамп, за даними NYT, почувається добре й перебуває під наглядом лікарів. Його представник Стівен Чунг заявив, що колишній президент "в порядку".

Білий дім повідомив, що президента США Джозефа Байдена поінформували про те, що сталося на мітингу Трампа в Пенсільванії.

Одна людина загинула під час стрілянини, повідомляє місцевий телеканал WTAE. Окружний прокурор Батлера Річард Голдінгер повідомив агентству Associated Press, що стрілець був убитий. Крім того, за його словами, загинув щонайменше один учасник передвиборчого мітингу Трампа.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив під час інтерв'ю суспільному японському мовнику NHK, що якщо кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп хоче щось дізнатися про Україну, то він може приїхати сюди та "переконатися про все на власні очі".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.07.2024 19:56