Фото: Офіс президента

Хотіли посадити поруч із вдовою Навального: Зеленська відмовилась бути присутньою на зверненні Байдена, — WP

Перша леді України Олена Зеленська відмовилась від запрошення Білого дому на виступ американського лідера Джо Байдена у Конгресі США у четвер, 7 березня. Причиною стало такого рішення стало те, що Зеленську хотіли посадити поряд із вдовою Олексія Навального Юлією.

Про це повідомило видання The Washington Post, посилаючись на коментарі американських чиновників.

У виданні наголосили, що Білий дім планував посадити поряд Зеленську і Навальну через те, що "присутність обох жінок, кожна з яких є символом опору російському президенту Володимиру Путіну, стала б потужним фоном для виступу президента Байдена на спільній сесії Конгресу".

Проте, як відзначили американські чиновники, Зеленській така ідея Білого дому не сподобалася і викликала дискомфорт. Зокрема, у виданні вважають, що Зеленська відмовилася сидіти поруч із Навальною через позицію її чоловіка з приводу належності Криму. 

Водночас офіційний представник Білого дому сказав, що рішення Зеленської, ймовірно, було пов’язано з "конфліктами в розкладі". Натомість у виданні додали, що відмова першої леді України бути на промові Байдена може бути пов'язана ще й з тим, що президент Володимир Зеленський хоче уникнути політизації питання надання допомоги Україні та не бажає псувати стосунки з Республіканською партією. Проте в Офісі президента дану ситуацію поки не коментують.

Варто зауважити, що Навальна також відмовилася бути присутньою на виступі Байдена. Вона пояснила свою відмову втомою. 

"Юлію дійсно запрошували, але я думаю, що всі забувають обставини, на тлі яких розгорталися події. Чоловік Юлії помер два тижні тому. Їй потрібно хоча б трохи відновитися зараз", – сказала прес-секретар Навальної Кіра Ярмиш. 

За словами одного з американських чиновників, Білий дім, ймовірно, не поінформував Київ про те, що Навальна вирішила не приїжджати на захід.

Нагадаємо, Олена Зеленська у 2023 році потрапила у список з 25 найвпливовіших жінок світу за версією Financial Times. Дружину президента України у список найвпливовіших жінок додала прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, яка зазначила, що її найбільше в Зеленській захоплює "чесність". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.03.2024 10:31