Юрій Ігнат. Джерело: командування Повітряних сил ЗСУ

Ігнат розповів про феноменальну операцію, яку Повітряні сили ЗСУ провели вперше

Повітряні сили Збройних сил України вперше в історії знищили літак далекого радіолокаційного виявлення й управління. Це відбулося 14 січня, коли українські військові підбили російський А-50 у зв’язці з Іл-22.

Про це розповів речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в інтерв'ю Центру протидії дезінформації.

"Знищення А-50 ще й у придачу з Іл-22, який у зв’язці працює, — це вперше в історії такий літак знищено. Західний світ аплодує", — сказав Ігнат.

За його словами, такі операції — це найкраща реклама західної зброї. Він додав, що знищення А-50 — серйозний іміджевий удар по режиму Путіна.

"Повітряні сили мріяли такий літак знищити. Ви не уявляєте, яка радість була тих, хто це зробив, яка радість була на командному пункті... Справді, це надихає", — додав речник Повітряних сил ЗСУ.

Як відомо, 14 січня ввечері повітряний командний пункт Іл-22М11 здійснював чергування в районі Стрілкового на Херсонщині, де його й підбили. Після ураження літак планував здійснити посадку в Анапі, запросив евакуацію та викликав швидку та пожежників.

Тоді ж командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук заявив, що окупанти отримали покарання за обстріл Дніпра 14 січня, натякнувши на знищення А-50 над Азовським морем.

Своєю чергою, речник президента Росії Дмитро Пєсков відмовився коментувати російським ЗМІ повідомлення про те, що Росія втратила два військові літаки над Азовським морем.

Російські борти радіолокаційного виявлення А-50 під час ракетних ударів підіймаються у повітря та фіксують запуски протиповітряної оборони, що допомагає їм обходити зенітні засоби. Наразі російські Військово-космічні сили мають на озброєнні дев'ять літаків А-50 та чотири модернізовані версії — А-50У. Борти базуються на шасі радянських вантажних Іл-76.

Наступного дня, 15 січня, Повітряні сили ЗСУ офіційно підтвердили знищення літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління окупантів Іл-22.

Нагадаємо, Ігнат також зазначив, що будь-які дії — оборонні чи наступальні — мають здійснюватися за безпосереднього досягнення переваги в повітрі. Таким чином Україна обов'язково звільнить від окупантів Крим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.02.2024 13:39