Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Іран може атакувати Ізраїль через зрив угоди щодо припинення вогню в Газі, — The Hill

Угода щодо припинення вогню в Секторі Гази та звільнення заручників зазнала краху. Водночас незабаром може статися масштабна ескалація конфлікту на Близькому Сході, яка пов'язана з відповіддю Ірану на вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії.

Як повідомляє видання The Hill, цього тижня державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен прибув з візитом на Близький Схід, щоб завершити цю угоду, проте він поїхав не досягнувши поставленої мети, адже Ізраїль та ХАМАС не уклали будь-яку серйозну угоду та все ще мають розбіжності з основних питань.

Так, переговори щодо припинення вогню були одними з ключових факторів, які утримували Іран від помсти Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані 31 липня. Також від цього кроку Іран утримували економічні проблеми в країні та нещодавнє обрання більш поміркованого президента Масуда Пезешкіана, який бажає зробити більш позитивний імідж для своєї країни за кордоном.

"З урахуванням того, що угода про припинення вогню розвалюється, лідери Ірану можуть відчути більшу необхідність завдати удару по Ізраїлю, тоді як підконтрольне Ірану бойове угруповання "Хезболла" також може розпочати атаку з Лівану після вбивства в липні свого верховного військового командувача", — наголошує видання.

Зокрема, старший науковий співробітник Єврейського інституту Джон Ханна наголосив, що Іран використовував переговори між Ізраїлем та ХАМАСом як прикриття, розуміючи, що Тегеран отримав повідомлення від США та Ізраїлю про те, що будь-яка помста буде зустрінута жорсткою відповіддю. Так, якщо надії на припинення вогню в Газі продовжуватимуть випаровуватися, Іран зіткнеться із закликами своїх союзників відповісти.

"На них чиниться величезний тиск, вони повинні щось робити. І все ж є справжні вагання, занепокоєння та невизначеність щодо того, що це таке. Ізраїль, здається, готовий, якщо вони прорахуються тут, якщо вони не будуть дуже, дуже обережні в тому, що вони роблять, щоб якимось чином зберегти обличчя, спробувати завдати певного болю Ізраїлю, але при цьому не зайти надто далеко", — наголосив Ханна.

Своєю чергою Тегеран публічно заявив, що не хоче зривати важливих переговорів щодо припинення вогню в Газі, але зрештою Іран помститься Ізраїлю незалежно від результату цих переговорів. Постійне представництво Ірану в Організації Об’єднаних Націй цього тижня заявило, що "відповідь має бути ретельно вивіреною, щоб уникнути будь-якого можливого несприятливого впливу, який потенційно може сприяти можливому припиненню вогню".

"Час відповіді Ірану буде ретельно організовано, щоб гарантувати, що це станеться в момент максимальної несподіванки", — йдеться у повідомленні.

Видання наголошує, що очікувана атака з боку Ірану може бути більш смертоносною, ніж та, яка була у квітні, коли Тегеран направив близько 300 безпілотників і ракет на Ізраїль у відповідь на смерть високопоставленого офіцера в Сирії. Цій атаці завадила оборона США, Ізраїлю та регіональних союзників єврейської держави, хоча Іран стверджував, що завчасно попередив союзників і намагався мінімізувати збитки.

"Цього разу Іран може прагнути надіслати більше, ніж просто повідомлення, і може спробувати завдати серйозної шкоди Ізраїлю", — зауважили у The Hill. 

Нагадаємо, раніше видання The New York Times повідомляло, що Іран відкладе заплановані репресії проти Ізраїлю за вбивство одного з лідерів ХАМАС у Тегерані, щоб дати посередникам час зробити важливі кроки для припинення вогню для завершення війни в Секторі Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.08.2024 16:08