Верховний лідер Ірану Аятола Алі Хаменеї. Джерело: AP

Іран не втручатиметься напряму у війну з Ізраїлем, — ЗМІ

Іран не планує напряму втручатися у війну між Ізраїлем та ХАМАСом. Однак продовжуватиме підтримувати палестинське угруповання "політично та морально".

Про це повідомив Reuters із посиланням на "трьох високопосадовців", які представляють обидві сторони.

За словами джерел, під час зустрічі з очільником ХАМАСу Ісмаїлом Ханією в Тегерані на початку листопада верховний лідер Ірану Аятола Алі Хаменеї сказав йому чітко: ви не попередили нас про ваш напад на Ізраїль 7 жовтня, тому ми не будемо вступати у війну від вашого імені.

Як стверджує джерело в ХАМАСі, під час тієї зустрічі іранський лідер тиснув на співбесідника, аби той заглушив ті палестинські голоси, які публічно закликають Іран і ліванське угруповання "Хезболла" відкрито приєднатися до битви проти Ізраїлю всіма своїми силами.

До речі, "Хезболлу" теж здивував несподіваний нищівний напад ХАМАСу на Ізраїль. Джерела, близькі до цього угруповання, стверджують, що їхніх бойовиків в день нападу ХАМАСу на Ізраїль навіть не було поблизу кордону, тож їх довелося екстрено викликати.

Попри таку ситуацію, Іран все ж має намір і далі використовувати свою мережу збройних угруповань, включаючи "Хезболлу", для ракетних і безпілотних атак на ізраїльські й американські цілі на Близькому Сході.

"Стратегія є спробою продемонструвати солідарність із ХАМАСом у Газі та розтягнути ізраїльські сили, не вступаючи в пряму конфронтацію з Ізраїлем, яка може залучити США", — зазначили джерела агенції.

Нагадаємо, що в найбільшому госпіталі Гази ізраїльська армія виявила командний центр ХАМАСу. Там зберігалася зброя та бойове спорядження бойовиків. Йдеться про лікарню "Аль-Шифа": саме вона стала головною ціллю ізраїльських військ у Газі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.11.2023 12:40