Теракт у Росії. Джерело: росЗМІ

Іран попередив РФ про загрозу безпеці перед терактом у Підмосков'ї, — ЗМІ

Іран попередив Росію про можливість великої "терористичної операції" на своїй території напередодні стрілянини в концертному залі під Москвою у березні.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, знайомі із ситуацією. 

Джерело нагадало, що у ході самого смертоносного нападу на території Росії за 20 років бойовики відкрили вогонь з автоматичної зброї по глядачах концерту в "Крокус Сіті Холл", вбивши щонайменше 144 особи внаслідок насильства, відповідальність за яке взяло на себе угруповання "Ісламська держава".

Сполучені Штати також заздалегідь попередили Росію про ймовірний войовничий напад ісламістів, але Москва, глибоко не довіряючи намірам Вашингтона, зменшувала значення цієї інформації. Однак Росії складніше спростувати інформацію про напад від дипломатичного союзника Ірану, що також викликає питання ефективності російських служб безпеки. Москва та Тегеран, які перебувають під санкціями Заходу, поглибили військову та іншу співпрацю під час дворічної війни в Україні.

Іран попередив Росію про теракт

"За кілька днів до нападу в Росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливий великий теракт усередині Росії, отриману в ході допитів заарештованих у зв'язку зі смертоносними вибухами в Ірані", — повідомило Reuters одне з джерел.

У січні Іран заарештував 35 осіб, у тому числі командира відділення Ісламської держави "ІДІЛ-Хорасан" (ІДІЛ-Х), що базується в Афганістані, який, за його словами, був причетний до подвійних вибухів, що сталися 3 січня в місті Керман, в результаті яких загинуло близько 100 людей.

"Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за вибухи в Ірані, найкривавіші з часів Ісламської революції 1979 року. Джерела в американській розвідці повідомили, що ІДІЛ-Х здійснило як теракти 3 січня в Ірані, так і стрілянину 22 березня в Москві. "Ісламська держава" колись окупувала великі території Іраку та Сирії, встановивши режим терору та спровокувавши напади одиноких вовків у західних країнах, але у 2017 році було оголошено про територіальну поразку.

Однак ІДІЛ-К, одне з найгрізніших його відгалужень, знову підвищило авторитет угруповання завдяки великомасштабному кровопролиттю. ІДІЛ-К, назване на честь старого терміна, що позначає регіон, що включав частини Ірану, Туркменістану та Афганістану, виникло на сході Афганістану наприкінці 2014 року і швидко здобуло репутацію вкрай жорстокої держави.

Друге джерело, яке також побажало залишитися анонімним через делікатність питання, повідомило, що в інформації, наданій Тегераном Москві про майбутню атаку, не вистачає конкретних подробиць щодо часу і точної мети.

"Їм (членам ІДІЛ-К) було доручено підготуватися до масштабної операції в Росії... Один із терористів (арештований в Ірані) повідомив, що деякі члени угруповання вже виїхали до Росії", — повідомило друге джерело.

Третє джерело, в особі високопоставленого співробітника служби безпеки, заявило: "Оскільки Іран вже багато років є жертвою терористичних атак, іранська влада виконала своє зобов'язання попередити Москву на основі інформації, отриманої від заарештованих терористів".

Відповідаючи на запитання про доповідь Reuters, речник Кремля Дмитро Пєсков відповів у понеділок: "Я нічого про це не знаю".

МЗС Ірану не відповіло на прохання прокоментувати цю історію. Білий дім не дав жодних коментарів із цього приводу. Своєю чергою заперечуючи твердження США, Росія заявила, що вважає, що Україна була причетна до атаки, не надавши доказів. Київ категорично спростував це твердження.

Що відомо про стрілянину у ТЦ поблизу Москви

У п'ятницю ввечері, 22 березня, у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" біля Москви почалася стрілянина. Внаслідок інциденту виявилось багато загиблих і поранених.

У торговому центрі на 19:00 був запланований концерт гурту "Пікнік". Незадовго до початку заходу до підмосковного залу увірвалися кілька людей у масках та камуфляжній формі. Вони відкрили вогонь по натовпу, а незабаром після цього в приміщенні розпочалася масштабна пожежа.

Силовики називали інцидент з розстрілом натовпу терактом. На відео видно було щонайменше п'ятеро нападників, але на той момент було невідомо, хто вони та які їхні мотиви.

На місце стрілянини відправили пожежників та щонайменше 50 карет швидкої допомоги. Також над епіцентром загоряння кружляли пожежні вертольоти. У торговому центрі "Крокус Сіті Хол" руйнувалася покрівля, але гасіння вогню не розпочиналося до прибуття спецзагонів.

Водночас російський диктатор Володимир Путін 23 березня заявив, нібито для підозрюваних у теракті підготували "вікно" для переходу кордону з Україною.

Цікаво, що 7 березня про підготовку масштабної атаки на скупчення людей у Москві попередили громадян посольства низки західних країн, зокрема США. Вони закликали громадян уникати великих скупчень людей і не їздити в Росію.

Нагадаємо, що у вечірньому відеозверненні 23 березня президент Володимир Зеленський звинуватив російський режим у спробах перекинути на Україну відповідальність за теракт у торговому центрі поблизу Москви, назвавши кремлівського диктатора "нікчемою".

24 березня віце-президентка Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс заявила, що наразі немає жодних підтверджень щодо звинувачень Кремля у причетності України до теракту в "Крокус Сіті Хол".

Водночас видання The Times наголосило, що недавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Холл" біля Москви показав хиткі позиції глави Кремля Володимира Путіна. Також апарат безпеки російського диктатора виявився неготовим до відповідних викликів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.04.2024 16:14