Володимир Зеленський і Педро Санчес. Джерело: Офіс президента України

Іспанського прем’єра розкритикували через мільярдну допомогу Україні

В іспанському уряді прем'єр-міністра Педро Санчеса розкритикували його за обіцянку надати Україні мільярд євро військової допомоги у двосторонній безпековій угоді. Найбільший гнів це викликало у представників лівих партій.

Про це повідомило іспанське видання RTVE. Журналісти зазначили, що міністр культури Іспанії Ернест Уртасун, який представляє каталонську партію, розкритикував Соціалістичну робітничу партію Санчеса за те, що вона не поінформувала про зміст безпекової угоди з Україною.

А лідерка ліворадикальної партії Sumar і міністерка праці Іспанії Йоланда Діас заявила, що прем'єр-міністр має оприлюднити всі подробиці про те, на які саме типи озброєнь підуть обіцяні Україні кошти та чи пов'язано це з зусиллями "інтенсифікувати дипломатичні переговори для досягнення мирної угоди".

Представник опозиційної правої Народної партії Іспанії Борха Семпер також засудив Санчеса за те, що він не поінформував парламент про зміст безпекової угоди.

Ліві партії Іспанії мають на увазі рішення уряду від 16 квітня, яке схвалило надання 1,13 мільярда євро на придбання військового обладнання. З цих коштів 1 мільярд євро призначений для України — про що, як стверджують критики, заздалегідь не оголосили.

У відповідь на закиди Санчес запевнив, що не вважає необхідним виносити підписану з Україною безпекову угоду на розгляд парламенту, оскільки йдеться не про міжнародний договір.

Нагадаємо, що 27 травня президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки. Вона діятиме протягом десяти років. Відповідно до угоди, 2024 року Іспанія надасть 1 мільярд євро військової допомоги Україні. Угода також передбачає у разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну протягом 24 годин провести консультації з метою визначення відповідних подальших кроків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.05.2024 23:53