Фото: Кабмін

Кабмін подав до Ради проект бюджету на 2025 рік

У суботу, 14 вересня, Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради проект державного бюджету на 2025 рік. Уряд схвалив його напередодні.

Про це повідомив представник уряду у парламенті Тарас Мельничук.

"Кабінетом міністрів України, як суб’єктом законодавчої ініціативи, зареєстровано у Верховній Раді України: Проект Закону "Про Державний бюджет України на 2025 рік" (реєстр. № 12000)", — наголосив він.

Пріоритети бюджету на 2025 рік

Як наголошував напередодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль, доходи у державному бюджеті на 2025 рік очікуються на рівні двох трильйонів гривеньвидатки — 3,6 трильйона гривень. Також уряд визначив три пріоритети Держбюджету-2025:

  1. Оборона та безпека: на зброю, техніку, дрони виділять більше грошей. Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трильйона гривень
  2. Фінансування захищених статей бюджету. Понад 400 мільярдів гривень планують виділити на соціальний захист. 211 мільярда гривень буде направлено на охорону здоровʼя та майже 170 мільярда гривень на освіту.
  3. Підтримка регіонів та бізнесу. Уряд продовжуватиме допомагати місцевим бюджетам шляхом дотацій та субвенцій. У проекті держбюджету на 2025 рік передбачені кошти на програми пільгового кредитування та гранти для підприємців. Також буде продовжена програма гуманітарного розмінування та програма "єОселя".

Прем'єр наголосив, що "новацією цього бюджету стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проектами, що зробить капітальні видатки більш прозорими та ефективними". Зокрема, пріоритетом буде відновлення, енергетичні проекти та реалізація нової ветеранської політики.

"Головний фінансовий документ країни на 2025 рік направлений на те, аби Україна вистояла та перемогла", — підсумував посадовець.

Нагадаємо, курс гривні, що закладений в державному бюджеті на наступний рік, складає 45 гривень за долар. При цьому потреба в зовнішньому фінансуванні на наступний рік становить більше, ніж очікували: 38,4 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.09.2024 14:14