Фото: Офіс президента

Канада, Швеція та Люксембург підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру

У понеділок, 13 травня, президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови з премʼєр-міністрами Канади, Швеції та Люксембургу Джастіном Трюдо, Ульфом Крістерссоном і Люком Фріденом. Вони підтвердили свою присутність на Глобальному саміті миру у Швейцарії.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента України.

Зазначається, що в ході телефонних перемовин український лідер розповів партнерам про ситуацію на фронті та нагальні потреби нашої держави, зокрема посилення протиповітряної оборони.

Зеленський наголосив, що Канада очолює Міжнародну коаліцію за повернення українських дітей. Участь цієї країни в Саміті миру принципово важлива для возз’єднання тисяч людей з рідними.

Водночас у розмові з прем'єром Швеції йшлося про наповнення наступного пакета оборонної підтримки та підготовку до саміту Україна — Північна Європа.

Натомість із Люком Фріденом Зеленський обговорив можливості фінансування з боку Люксембургу оборонної допомоги для України.

"Готуємося зафіксувати це у двосторонній безпековій угоді", — зазначив президент.

Як відомо, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у швейцарському Бюргенштоку. На нього Швейцарія запросила понад 160 країн і міжнародних організацій, але не Росію.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що країни-учасниці Саміту миру у Швейцарії розглядатимуть низку основних питань, які стосуються війни в Україні. Пріоритетним завданням стане повернення українських полонених з російської неволі.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляв, що у саміті щодо України є велика перспектива та можливість змінити ситуацію. Зустріч політичних лідерів світу стане великим кроком уперед задля досягнення миру у світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.05.2024 19:59