Затримання керівництва Держспецзв'язку. Джерело: НАБУ

Керівництво Держспецзв'язку підозрюють у незаконному заволодінні 62 млн грн: деталі справи

У понеділок, 20 листопада, Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрили організовану групу у складі з керівництвом Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку). Її члени заволоділи державними коштами на суму понад 62 мільйони гривень.

Про це повідомила прес-служба НАБУ. Слідство встановило, що впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

"Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів і забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного програмного забезпечення та послуг і перерахувало 2021-2022 років. кошти в сумі понад 285 мільйонів гривень", — йдеться в повідомленні.

Проте, як зазначили в НАБУ, реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, складала 223 мільйони гривень, а різницею у понад 62 мільйони гривень і заволоділи учасники злочину.

Правоохоронці встановили, що ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном для легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Схема заволодіння державними коштами. Джерело: НАБУ

Схема заволодіння державними коштами. Джерело: НАБУ

Нагадаємо, сьогодні з’явилася інформація, що уряд звільнив очільника Держспецзв'язку Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору. Тимчасово виконувати обовʼязки голови відомства буде Дмитро Маковський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.11.2023 13:54