Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Китай хоче співпрацювати зі США для покращення економічних відносин, — Bloomberg

Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, що Китай хоче працювати зі США над покращенням зв'язків між найбільшими економіками світу. Ця заява пролунала за кілька днів до виборів на Тайвані, які можуть вплинути на відносини між двома країнами на довгі роки.

Про це пише Вloomberg.

"Китай готовий працювати зі США для сприяння стабільному, здоровому та сталому розвитку китайсько-американських відносин", — заявив Сі Цзіньпін у листі від 4 січня, докладно описаному міністерством закордонних справ у середу, 10 січня.

Лідер Китаю також заявив, що Пекін і Вашингтон повинні "прагнути більшого блага для своїх двох народів, надавати більше суспільних благ міжнародній спільноті" і прагнути до "безпеки, загального процвітання та відкритості", йдеться в заяві.

Зазначається, що минулого року Сі та голова Білого дому Джо Байден домовились відновити відносини, які перебували у "вільному падінні" протягом більшої частини 2023 року.

Вже цього тижня представники оборонних відомств США і Китаю відновили переговори про координацію політики в Пентагоні, а в середу, 10 січня, заступник радника президента США з національної безпеки Джон Файнер зустрівся з високопоставленим дипломатом Лю Цзяньчао для "відвертих і конструктивних дискусій".

Видання наголошує, що через два дні, 13 січня, у Тайвані стартують вибори. Залежно від того, хто переможе, країна може або розвинути тісніші звʼязки з Китаєм, або стати ближчою до США.

Нагадаємо, раніше видання The Wall Street Journal писало про те, що Росія і Китай випереджають Сполучені Штати Америки та Європу за деякими системами протиракетної оборони. За словами представників Пентагону, у цих країнах вже є гіперзвукові ракети, а впровадження першої з них США було перенесено на 2024 рік через невдалі випробування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 11.01.2024 13:25