Фото: Офіс президента

Кого чекає українська влада на другому Саміті миру: у Зеленського відповіли

Другий Саміт миру може суттєво вплинути на хід бойових дій в Україні та на дії Російської Федерації. Він стане демонстрацією "єдності світу" на фоні спроб Росії поділити його.

Таку заяву зробив глава Офісу президента Володимира Зеленського Адрій Єрмак, пише Bloomberg. Посадовець підкреслив, що Україна хоче провести другий саміт лідерів, який, як очікується, відбудеться цього року, щоб прокласти шлях до припинення бойових дій.

Як зазначає видання, Андрій Єрмак очолив зусилля Києва щодо організації зустрічі для досягнення справедливого мирного врегулювання після того, як перша зустріч у Швейцарії у червні не змогла залучити на свій бік ключові країни Глобального Півдня.

Зеленський наполягає на скликанні другого саміту до виборів у США у листопаді з потенційною присутністю Росії за столом переговорів. Ці зусилля робляться в той час, коли Україна та її західні союзники турбуються про повернення Дональда Трампа на пост президента на тлі зростальної втоми та відсутності великих проривів на полі бою.

"Найголовніше очікування від другого саміту — це те, що він сформує основні передумови для припинення бойових дій", — сказав Єрмак в інтерв'ю Bloomberg зі свого офісу в Києві в середу. "Нам потрібно якнайшвидше покласти край цій війні, щоб досягти справедливого миру".

Єрмак заявив, що зустріч пройде в країні так званого Глобального Півдня, ймовірно, на Близькому Сході, що стане демонстрацією "єдності світу" на фоні спроб Росії поділити його. 

Попередній Саміт миру, що відбувся у Швейцарії у червні минулого року, був затьмарений вимогою Володимира Путіна, щоб Україна відмовилася від значної частини своєї території як попередня умова для миру, яку Україна неодноразово відкидала. Росію на зустріч не запросили, а Китай відмовився бути присутнім.

Раніше в українському Міністерстві закордонних справ пояснили позицію Києва щодо переговорів з Російською Федерацією. При цьому у відомстві вказали на два важливі фактори.

Нагадаємо, президент Чехії Петр Павел переконаний, що без Росії та Китаю за столом переговорів неможливо досягти будь-яких мирних переговорів щодо війни в Україні.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив, що міжнародні партнери України мають чинити тиск на країну-агресорку Росію, аби та погодилася на дипломатичне врегулювання війни та сіла за стіл перемовин.

Речник глави Кремля Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що наразі Росія не планує брати участь у Саміті миру. Це пов'язано з тим, що Москва не довіряє українській владі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.08.2024 23:57