Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Коли Конгрес США схвалить допомогу Україні: прогноз Кірбі

У Білому домі очікують, що Конгрес Сполучених Штатів Америки схвалить пакет додаткової фінансової допомоги для України у січні 2024 року.

Про це повідомив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Ми хочемо отримати це фінансування якнайшвидше. Схоже на те, що це станеться десь у січні, але чим раніше, тим краще", — заявив він.

Посадовець наголосив, що Білий дім досяг на переговорах із представниками Республіканської партії прогресу у питанні боротьби з міграцією на кордоні з Мексикою, що дозволить розблокувати ухвалення нового фінансування для України.

"Було досягнуто деякого прогресу, я не забігатиму вперед, але нам доведеться подивитися розвиток подій", — сказав він.

Крім того, Кірбі додав, що адміністрація Джо Байдена може оголосити ще один пакет допомоги Україні до кінця цього місяця.

"Це займає кілька днів, іноді тижнів, щоб деякі з цих матеріалів потрапили в Україну. Тому дуже важливо, щоб у січні ми мали просування з додатковим фінансуванням, оскільки бойові дії не збираються припинятися. Якщо земля замерзне до кінця січня, це полегшить росіянам пересування", — додав представник Білого дому.

Нагадаємо, у США закінчуються гроші, які призначені для фінансування військової допомоги Україні. У зв'язку з цим президент Джо Байден запросив у Конгресу понад 100 мільярдів доларів, серед яких понад 60 мільярдів доларів для України. Зараз у Конгресі є розбіжності щодо цього пакету, оскільки республіканці вимагають додати туди пропозиції щодо посилення безпеки кордонів. На цьому тлі президент України Володимир Зеленський перебував 12 грудня з робочим візитом у США.

Джо Байден на спільній прес-конференції у Вашингтоні із Володимиром Зеленським зазначив, що у Конгресі є двопартійна підтримка України, тому він готовий піти на компроміс щодо питання фінансування кордону, адже "саме так працює демократія". Крім цього, Байден вкотре наголосив на підтримці Україні й чітко окреслив кінцеву мету війни. Ціллю, за його словами, є остаточна перемога України над Росією. Також він запевнив, що Україна стане членом НАТО після перемоги у війні з РФ.

Проте 14 грудня стало відомо, що в Конгресі Сполучених Штатів Америки не підтримали пропозицію щодо продовження на тиждень роботи обох палат задля ухвалення додаткового фінансування для України перед Різдвом.

19 грудня з'явилася інформація, що Сенат США не проголосує за пакет допомоги Україні до початку наступного року. Демократи та республіканці працюватимуть над цим питанням під час зимових канікул. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.12.2023 21:34