Фото ілюстративне. Джерело: комунальний концерн "Центр комунального сервісу"

Коли можуть припинити виплати пенсії та що робити в таких випадках: пояснення юристів

Серед багатьох українців, які вихали за кордон через війну, є чимало пенсіонерів. Часто вони скаржаться на припинення пенсійних виплат.

У яких випадках можуть припинити виплату пенсії, розповіли юристи з "Права на захист".

Згідно із Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" виплата пенсії припиняється за таких підстав:

  • якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять неправильні відомості;
  • в разі виїзду на постійне місце проживання за кордон, якщо інше не передбачене міжнародним договором України;
  • у разі смерті пенсіонера;
  • у разі неотримання пенсії через відділення поштового зв’язку протягом 6 місяців підряд;
  • інших випадків передбачених законом, наприклад, закінчення терміну навчання дітей, що отримують пенсію у разі втрати годувальника;
  • невизнання пенсіонера особою з інвалідністю;
  • працевлаштування особи, яка одержує пенсію за вислугою років, на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років.

Термін поновлення пенсії після з’ясування обставин, що призвели до припинення, та за умови її відновлення становить 10 днів.

Якщо отримувачу пенсії не відомо про причину припинення пенсійних виплат, потрібно звернутися із письмовим запитом до Пенсійного фонду України та з’ясувати причини припинення виплати. Це необхідно для того, аби надалі мати офіційну відповідь, яка підлягає оскарженню, зокрема, в судовому порядку. Подати таку заяву можна, зокрема, через веб-портал Пенсійного фонду України в особистому кабінеті.

Відповідно до "Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках", який затвердив Кабмін, якщо суми пенсії не одержуються з поточного рахунку більше одного року, уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду України не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли такі обставини, а одержувач — подати нову заяву до органу Пенсійного фонду України.

Також Пенсійний фонд України припиняє перерахування пенсії у разі виключення банку з переліку уповноважених банків.

Нагадаємо, що в Україні учасникам бойових дій дозволено не лише достроково виходити на пенсію. Вони також мають право на доплати до пенсії у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.01.2024 01:28