Фото: Вікіпедія

Коли Україна отримає винищувачі F-16: заява Білого дому

Американські винищувачі F-16 будуть взяті на озброєння України після завершення навчання пілотів. Наразі невідомо, коли це станеться у часових рамках.

Таку заяву зробив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, пише The Guardian.

"Те, що ми зробили цього тижня, формалізовано у листі держсекретаря Блінкена своїм колегам у Європі про те, що після завершення цього навчання Сполучені Штати будуть готові до консультації з Конгресом затвердити передачу Україні літаків F-16", — йдеться у заяві чиновника.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден ще 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

Раніше видання CNN із посиланням на чиновників повідомляло, що Сполучені Штати Америки все ще чекають від європейських чиновників остаточного плану підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Його мають затвердити у Білому домі перш ніж програма почнеться. Та на початку серпня стало відомо, що пілоти з України відправляться за кордон на навчання вже наприкінці місяця. 

Нагадаємо, у Повітряних силах повідомили, що Україна не зможе отримати винищувачі F-16 від союзників цього року. Там наголосили, що систему протиповітряної оборони потрібно посилювати наразі іншим озброєнням.

Також повідомлялось, що 17 червня Сполучені Штати Америки дозволили відправку українським військовим сучасних винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2023 16:42