Фото: Генштаб ЗСУ

Коли закінчиться війна з Росією: прогноз українців

Українці продовжують вірити у перемогу у війні з Російською Федерацією, навіть якщо мають сумніви щодо правильного шляху до неї. Водночас переважна більшість громадян переконані, що Україні з часом вдасться повернути усі захоплені Росією землі.

Про це свідчить нове опитування "Групи Рейтинг".

Переважна більшість громадян України відкинули думку, що окупанти перемагають у війні: наразі (лише 5% вірять у це). Решта опитаних майже порівну розділилась на тих, хто переконаний, що Україна перемагає, та тих, які не бачать переваги жодної зі сторін на фронті зараз. 

Коли йдеться про підсумки війни, то 73% українців вважають, що з часом Україна поверне усі свої території. Значний відсоток опитаних були переконані, що Україна поверне частину або усі свої землі протягом наступного року (56%), або що воєнні дії завершиться впродовж наступних двох років (59%).

Водночас 14% заявили, що війна продовжиться ще три-чотири роки, а 12% — понад п’ять років.

Українці спрогнозували, коли закінчиться війна з Росією

Скріншот з сайту carnegie-production-assets

Молодші за 35 років українці песимістичніше оцінюють можливості України здобути перемогу та відносно частіше приймали більш обмежені результати війни з Росією. Порівняно з 60% українців віком 60+, лише 40% молоді віком 18-35 років вважають, що Україна повинна воювати до звільнення всіх своїх територій в межах, визначених станом на 1991 рік.

Частка українців, які надали перевагу пошукам компромісів для закінчення війни скоротилася з 43% у питанні з альтернативами "Так" і "Ні" до 26%, коли їм запропонували обрати між перемовинами з РФ та продовженням боротьби.

Майже три чверті (73%) українців вважають, що з часом Україна звільнить усі свої території. Більшість громадян переконані, що держава поверне частину або усі свої території протягом року (56%).

Більшість громадян України переконані, що державі вдасться повернути усі свої території

Скріншот з сайту carnegie-production-assets

У питанні про можливі варіанти закінчення війни опитані показали розбіжності між своїми поглядами та вимогами Російської Федерації. Більшість українців (83%) не підтримали скорочення військових спроможностей України як умови для завершення війни.

Значна або переважна більшість також не підтримали закінчення війни згідно з такими сценаріями: припинення вогню із замороженням лінії фронту (65%), відмова України від ймовірного членства у ЄС та НАТО (65% та 60% відповідно).

Більшість українців (86%) вірять у наявність помірного або високого ризику повторного нападу Росії навіть за умови підписання мирного договору, і ще більша частина (91%) були переконані в тому, що мотивом РФ для вступу в перемовини є відтягування часу для підготовки наступного нападу. Навіть серед прихильників переговорів з Росією, лише 21% вірять у здатність підписання мирного договору запобігти майбутній агресії РФ.

Нагадаємо, у лютому було опубліковане опитування, де вказувалось, що частка громадян, які вірять у те, що Україна рухається у правильному напрямку, зменшилася. Такої думки наразі дотримуються понад 40% українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.06.2024 18:32