Колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. Джерело: сайт Офісу президента України

Колишній британський міністр назвав системні проблеми в допомозі Україні

Міністерство закордонних справ Великої Британії потерпає від системних проблем. Це стосується як рішень, пов’язаних із війною в Україні, так й інших важливих світових питань.

Про це заявив колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, написавши колонку для газети The Telegraph. Зокрема, він розкритикував рішення британських дипломатів в ООН долучитися до хвилини мовчання через загибель керівництва Ірану.

Воллес зазначив: коли він очолював міністерство оборони, то в його відносинах із британським МЗС "було надто багато" провалів, але "мовчазне стояння в ООН у зв'язку зі смертю президента Ірану має бути" одним із найбільших.

"Складається враження, що міністерство закордонних справ керується двома принципами. Перший — "нікого не засмучувати", навіть якщо це відбувається ціною національних інтересів Великої Британії. Другий — це величезний "обов'язок піклуватися", але не про громадян Великої Британії, а про власну робочу силу", — додав він.

На думку колишнього міністра, британське МЗС позбавило дипломатів ініціативності, перетворивши мережу послів "на поштові скриньки для централізованого надсилання політичної нісенітниці".

Як приклад він навів рішення Лондона "евакуювати посольство в Україні до Польщі, коли в цьому не було жодної потреби", а також його рекомендацію не надсилати британських королівських інженерів до кордону Польщі з Білоруссю, побоюючись "спровокувати лідера Білорусі".

Колишній очільник міністерства оборони Великої Британії вважає, що з огляду на нинішню ситуацію у світі та зростання загроз МЗС його країни повинно переглянути свої підходи та "знову розпочати грати у велику гру".

Нагадаємо, минулого року Воллес запевняв, що Російська Федерація залишатиметься серйозною загрозою й у майбутньому. Його найбільше турбувала небезпека прямого зіткнення з Росії, випадкова або ні. Також посадовець не виключав, що Росія потенційно може атакувати підводні комунікації Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.05.2024 08:17