Фото: Офіс президента

Колишній генсек НАТО Расмуссен спрогнозував, коли Україна стане членом Альянсу

Наразі Україна відповідає всім критеріям, які необхідні для вступу до Північноатлантичного альянсу. Однак, поки на її території точиться війна, вступ до НАТО буде дещо ускладненим.

Про це повідомив колишній генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен в інтерв'ю ntv.

Проте Расмуссен висунув ініціативу офіційно запросити Україну на майбутній саміт НАТО у Вашингтоні, а потім розпочати переговорний процес щодо вступу у Раді Україна-НАТО.

"Ви не приєднаєтеся одразу. Але ви повинні почати процес, який приведе до членства. Сьогодні Україна чи не найбільш готова до війни країна в Європі. Це могло б стати оплотом проти агресивної Росії. Прийняття України до НАТО створило б нову архітектуру безпеки в Європі та відкрило б шлях до більш тривалого та стійкого миру на європейському континенті", — зазначив Расмуссен.

Він також наголосив, що на сьогодні говорити про те, що не можливо запросити Україну до НАТО, поки триває війна, це "надзвичайно небезпечний аргумент", адже це дає російському диктатору Путіну стимул продовжувати війну.

"Ми маємо подолати такі міркування. Тому пропоную надіслати запрошення. Як я вже сказав, це не означає, що ви стаєте членом миттєво. Але це запустить процес — ми побачимо, коли умови будуть виконані. Очевидно, приймати країну, яка перебуває у стані війни, є викликом. На мій погляд, це здійсненно. Але конкретні умови мають обговорюватися за закритими дверима Ради Україна-НАТО, а не публічно", — резюмував екс-генсек Альянсу.

Нагадаємо, раніше заступник командувача Об’єднаним військово-морським командуванням НАТО адмірал Дідьє Малетер заявив, що у Північноатлантичному альянсі попереджають, що через дії Росії під загрозою перебуває безпека мільярда людей в Європі. Росіяни вдалися до тактики гібридної війни та намагаються уразити вразливі місця підводної інфраструктури Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 30.06.2024 15:38