Микола Задорожній. Джерело: Facebook

Колишньому "слузі народу" Задорожньому, який "погорів" на "відкаті", обрали запобіжний захід

У середу, 17 липня, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід народному депутату України Миколі Задорожньому. Його підозрюють у "відкаті" на 3,4 мільйона гривень. Йому призначили заставу у 3 мільйони 28 тисяч гривень.

Про це повідомило "Суспільне". Журналісти зазначили, що підсудний має не пізніше як за п’ять днів внести кошти на відповідний рахунок і надати документ, що це підтверджує.

Також на Задорожнього поклали обов'язки:

  • прибувати до слідчих, прокурорів, слідчого судді та суду за першою вимогою;
  • не відлучатися без дозволу за межі Києва;
  • утриматися від спілкування зі свідками;
  • носити електронний браслет.

Прокуратура просила про запобіжний захід у вигляді застави у п’ять мільйонів гривень і носіння електронного браслета. Аргументувала це чотирма ризиками з боку фігуранта:

  • ризик переховування;
  • ризик впливу на свідків;
  • ризик перешкоджання;
  • ризик знищення доказів.

"Я є найбільш зацікавленим. Заявляю, що не створював і не буду створювати проблем розслідуванню, для переховування немає підстав. Я допомагаю дружині. І зараз по Україні пересуватися проблематично. Окремо стосовно суми застави. Можу внести в заставу лише ті кошти, які вказані в декларації, інших коштів у мене нема, можливість залучення коштів зі сторони, враховуючи мою посаду, може викликати негативні наслідки", — сказав на суді нардеп.

Захисники Задорожнього додали, що сума застави має бути вирахувана з того, яку неправомірну вигоду отримав підозрюваний, — і це нібито вдвічі менше. Його адвокати говорять, що ризиків виїзду за кордон не бачать. Їхній клієнт мав вдосталь часу виїхати з 7 липня, коли розпочалися слідчі дії. Але він був в Україні та демонструє небажання виїхати за кордон.

Раніше прес-служба НАБУ повідомила, що в березні 2024 року нардеп висловив прохання голові сільської ради на Сумщині надати неправомірну вигоду за неперешкоджання у проведенні тендеру щодо ремонту водогону в Охтирському районі Сумської області.

"Його "відкат" становив 10% від загальної суми укладеного контракту, а ще 4% призначались для місцевих правоохоронців, які за це не мали чинити перешкод в освоєнні виділених коштів. За даними слідства, йдеться загалом про суму 3,4 мільйона гривень", — йшлося в повідомленні.

Нагадаємо, що 15 липня відбулося засідання партії "Слуга народу". На ньому виключили з організації народного депутата Миколу Задорожнього. Напередодні його затримали за хабарництво.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.07.2024 20:16