Фото ілюстративне зі соцмереж

Компанію Space X Маска перевірять через використання росіянами терміналів Starlink

Демократи Палати представників розпочали розслідування щодо SpaceX Ілона Маска. Вони перевірять, чи запровадила компанія адекватні гарантії, щоби запобігти розгортанню Росією свого супутникового Інтернет-сервісу Starlink під час війни проти України.

Про це повідомляє The Washington Post. Демократи Джеймі Раскін  і Роберт Гарсія надіслали лист у середу ввечері з вимогою, щоби компанія повідомила про скарги щодо потенційних незаконних придбань терміналів Starlink, у тому числі в окупованих Росією регіонах України.

Законодавці заявили, що вони стурбовані твердженнями представників української розвідки про те, що російські війська розгорнули термінали компанії на Сході України, потенційно потрапивши під санкції США.

Законодавці попередили президента SpaceX Гвінн Шотвелл, що ймовірне використання Росією Starlink «становить серйозну загрозу безпеці України, життям українців і національній безпеці США».

"Ми стурбовані тим, що ви, можливо, не маєте належних запобіжних заходів", — йдеться в документі, який опинився в розпорядженні американських журналістів.

Компанія SpaceX надала термінали Starlink Україні після прохання українських урядовців протягом декількох годин після нападу Росії. У червні 2023 року Пентагон закупив для України від 400 до 500 нових терміналів.

Starlink дає українським військам суттєву перевагу, забезпечуючи надійне підключення до Інтернету, яке дозволяє солдатам відповідати на групові текстові повідомлення, транслювати інформацію з дронів про ворожі сили та координувати артилерійські удари. Законодавці стурбовані тим, що Starlink тепер може надати подібну перевагу Росії.

Нагадаємо, в лютому представники Головного управління розвідки повідомляли, що Російська Федерація закуповує засоби зв’язку, зокрема термінали супутникового інтернету Starlink, для використання у війні проти України, в арабських країнах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 07.03.2024 17:23