Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Конфіскація російських активів: Шмигаль прокоментував важливе рішення Сенату США

Комітет Сенату Сполучених Штатів Америки з міжнародних відносин схвалив законопроект, який допоможе країні конфіскувати російські активи та передати їх Україні для відновлення після руйнувань, спричинених повномасштабним вторгненням окупантів. 

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 січня.

"Важливе рішення із Вашингтону — Комітет із закордонних справ Сенату США схвалив законопроект, який дасть можливість конфіскувати російські активи та передати їх на посилення стійкості та відбудову України", — заявив він.

Шмигаль додав, що уряд робить усе можливе, щоб "відповідний механізм запрацював вже цього року і в США, і в інших країнах".

Скільки активів РФ заморозили партнери України

Європейський Союз, США, Японія та Канада заморозили у 2022 році активи російського центрального банку на суму близько 300 мільярдів доларів. Лише близько 5-6 мільярдів доларів перебувають у Сполучених Штатах, більша частина яких зберігається в Європі, а більшість — у центральному депозитарії цінних паперів Бельгії.

Офіційні особи США та Великої Британії працюють над тим, щоб дати поштовх зусиллям щодо конфіскації конфіскованих російських активів та сподіваються, що лідери "Великої сімки" виступлять із рішучою заявою на зустрічі наприкінці лютого.

Нагадаємо, 23 січня високопосадовці Євросоюзу заявили, що блок навряд чи конфіскує активи російського центрального банку, заморожені в Європі, попри те, що G7 планує обговорити законність такого кроку на зустрічі у лютому. Reuters вказує, що європейські чиновники стурбовані не лише законністю такої безпрецедентної конфіскації, а й потенційними наслідками для євровалюти. Інвестори можуть відмовитися від активів у євро, побоюючись, що їхні гроші якось теж можуть бути конфісковані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.01.2024 17:52