Сергій Головатий. Джерело: УНІАН

Конфлікт НАЗК і Конституційного суду: Головатого можуть внести до списку корупціонерів

Виконувача обов’язків голови Конституційного суду (КСУ) Сергія Головатого можуть внести до реєстру корупціонерів. Він відмовився надати Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) документи, що можуть підтвердити здійснення суддею дій в умовах реального конфлікту інтересів.

Національне агентство з питань запобігання корупції склало протоколи про адміністративне правопорушення стосовно виконувача обов’язків голови Конституційного суду України Сергія Головатого та керівника секретаріату КСУ Віктора Бесчастного, які відмовили надати НАЗК документи, що можуть підтвердити здійснення ним правопорушення щодо конфлікту інтересів.

Після надходження заявки про можливий конфлікт інтересів у діях виконувача обов’язків голови Конституційного суду НАЗК скерувало до суду запит із вимогою надати копії відповідних документів для підтвердження чи спростування інформації. Проте керівник секретаріату відмовився надати запитувані документи.

Як наслідок НАЗК внесло Сергію Головатому обов’язковий до виконання припис, який також проігнорували. Натомість Національне агентство отримало лист від Конституційного суду про оскарження припису в адміністративному суді.

У НАЗК нагадали, що за схожих обставин на запити 2019-2020 років Конституційний суд надавав подібні документи. При цьому листи підписував, зокрема, Сергій Головатий, але стосувалися вони не його діяльності.

"Ненадання інформації на запит НАЗК, а також не виконання вимог, викладених у приписі, є правопорушенням, пов’язаним з корупцією. Відповідальність за це передбачено статтями 188-46 Кодексу України про адміністративні правопорушення", — зазначили в НАЗК.

Наразі Головатому надіслано повторний припис НАЗК, а якщо він його не виконає, суд може визнати його винним у вчиненні корупційного правопорушення, а відомості про нього внесуть до Єдиного державного реєстру осіб, що вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.

Як відомо, заступник голови Конституційного суду Сергій Головатий виконує обов’язки голови суду з кінця 2020 року після усунення з посади Олександра Тупицького.

Верховна Рада України призначила Наталію Кузнєцову членом Дорадчої групи експертів для відбору суддів Конституційного суду. Василь Шакун став її заступником.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.11.2023 13:09