Фото: СБУ

Коригував ракетні удари РФ: прокремлівський блогер Лебедєв отримав підозру

Служба безпеки України повідомила про підозру адміністратору проросійського Тelegram-каналу, який став агентом ФСБ та коригував ракетні удари ворога по країні.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Зазначається, що правоохоронці зібрали докази підривної діяльності проросійського блогера Сергія Лебедєва (більш відомого під псевдонімом "Лохматий"), який переховується від правосуддя у тимчасово окупованому Донецьку. Поліція з'ясувала, що зловмисник працює на ФСБ РФ як "позаштатний" журналіст московського інформагентства "РИА Новости". Встановлено, що за вказівкою російської спецслужби він займався формуванням інформаторської мережі у різних регіонах України.

"Для цього створив прокремлівський Тelegram-канал із загальною аудиторією у понад 30 тисяч користувачів. Зловмисник підшукував інформаторів з-поміж підписників свого каналу. Він збирав інформацію про місця базування Сил оборони, а також локації критичної та соціальної інфраструктури нашої держав", — йдеться у повідомленні.

Задокументовано, що один з таких прихильників рашизму передав Лебедєву координати житлової багатоповерхівки у Миколаєві, по якій агресор вдарив ракетами "С-300" восени 2022 року. Тоді внаслідок обстрілу загинуло сім мирних жителів, у тому числі неповнолітня дитина.

Також "Лохматий" залучив до негласної співпраці мешканця Закарпаття, який "зливав" блогеру локації військових частин на території регіону. Крім того, Лебедєв неодноразово брав участь у підготовці для росТБ замовних сюжетів з тимчасово окупованих районів України. У своїх матеріалах він дискредитував вище військово-політичне керівництво нашої держави та підтримував агресивну політику Москви.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

"Оскільки фігурант переховується від правосуддя у тимчасово окупованій частині сходу України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності", — йдеться у повідомленні.

підозра Сергію Лєбєдєву

Фото: СБУ

Нагадаємо, раніше правоохоронці викрили у лавах СБУ співробітницю, яка виправдовувала війну Росії проти України. А також вона переконувала, що ця війна вигідна США.

Крім того, СБУ викрила клірика Української православної церкви Московського патріархату у Черкаській області, який виправдовував вторгнення Росії в Україну та закликав захопити всю територію нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2023 11:19