Фото: ілюстративне. Джерело: Transparency International Ukraine

Країни "Великої сімки" планують зберегти російські активи замороженими й після війни, — Nikke

Країни G7 планують після закінчення повномасштабної російсько-української війни зберегти замороженими російські суверенні активи. Ці кошти будуть заблоковані, поки Москва не відшкодує завдані війною збитки Україні.

Як повідомляє видання Nikkei, посилаючись на декілька джерел у G7, включно з високопосадовцями Європейського Союзу, лідери держав "Великої сімки" випустять заяву щодо цього питання у жовтні.

У відповідній заяві буде сказано, що суверенні активи Москви будуть заморожені, поки та не заплатить за завдану Україні шкоду.

"Ми підтверджуємо, що суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться іммобілізованими доти, доки Росія не припинить свою агресію, і не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні", — йдеться у проекті заяви лідерів G7, який підготувала Італія".

Варто додати, що у червні учасники саміту G7 в Італії досягли політичної угоди щодо використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні. Йшлося про надання Києву кредитів у 50 мільярдів доларів до кінця цього року.

Раніше посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс повідомляв, що позика від Лондона у розмірі 2,26 мільярда фунтів стерлінгів надійде до військового бюджету України. Гроші будуть спрямовані на закупівлю необхідного українським воїнам озброєння. Посол наголосив, що кредит буде погашено коштами із заморожених активів РФ. Відтак, можна сказати, що Росія заплатила за зброю для України.

Нагадаємо, 26 липня Європейський Союз виділив перший транш на підтримку України, отриманий від заморожених російських активів. Тоді йшлося про 1,5 мільярда євро. Кошти спрямували для підтримки українського військового потенціалу, а також для відновлення країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.10.2024 13:23