Колаж: TrueUA

ЄС виділив Україні перший транш розміром 1,5 млрд євро із заморожених активів Росії

У п'ятницю, 26 липня, Європейський Союз виділив перший транш на підтримку України, отриманий від заморожених активів Російської Федерації. Йдеться про 1,5 мільярда євро.

Про це повідомила прес-служба Європейської комісії.

"Сьогодні ЄС надає Україні першу виплату в розмірі 1,5 мільярда євро, отриману від знерухомлених російських активів. Ці надзвичайні доходи, отримані операторами ЄС і зберігаються центральними депозитаріями цінних паперів (CSD) від знерухомлених російських суверенних активів, були надані Euroclear Комісії як перший транш 23 липня", — йдеться у повідомленні.

Ці кошти надійдуть в Україну через Європейський фонд миру. Їх спрямують для підтримки військового потенціалу України, а також для відновлення країни.

У Єврокомісії нагадали, що знерухомлення активів російського Центробанку є наслідком санкцій ЄС проти Росії, прийнятих на хвилі її загарбницької війни проти України. Надзвичайні доходи, отримані в цьому контексті операторами ЄС, не належать Росії, а зберігаються центральними депозитаріями. Зараз ЄС почав спрямовувати ці доходи в Україну.

Варто зазначити, що представник Європейської комісії Крістіан Віганд 10 липня заявив, що до кінця 2024 року Україна отримає близько 15 мільярдів євро прибутку від заморожених активів країни-агресорки.

Нагадаємо, нещодавно речник російського диктатора Володимира Путіна — Дмитро Пєсков — назвав "крадіжкою" наміри Європейського Союзу спрямувати перший транш із доходів від заморожених російських активів на зброю для України. У Кремлі пообіцяли жорстку відповідь на такі кроки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.07.2024 13:33