Фото: соцмережа X Троельса Лунда Поульсена

Данія виділить Україні кошти на закупівлю вітчизняного озброєння: там присутні заморожені активи РФ

Данія та Україна продовжують закупівлю озброєнь через український оборонний комплекс на загальну суму 4,2 мільярда данських крон (майже 629 мільйонів доларів, — ред.). До кінця року планується постачати на фронт озброєння та техніку українського виробництва, які фінансує Данія, а також користуючись з заморожених російських активів, які країна отримує від імені Євросоюзу.

Про це повідомив очільник міноборони Данії Троельс Лунд Поульсен. 

Міністр Поульсен 29 вересня перебуває у Києві, де він разом із міністром оборони України Рустемом Умєровим та міністром стратегічних галузей промисловості Германом Сметаніним підписали протокол про наміри продовжити співпрацю щодо конкретних придбань українських оборонних підприємств на загальну суму близько 4,2 мільярда данських крон.

"Важливо, щоб ми продовжували підтримувати боротьбу України за свободу всіма можливими способами. Ось чому я дуже радий, що Данія тепер погодила з Україною спільні рамки того, як ми можемо найкраще використати 4,2 мільярда данських крон", — каже міністр оборони Троельс Лунд Поульсен.

Придбання буде профінансовано у сумі 1,3 мільярда данських крон, які уряд за підтримки данського парламенту виділило з цією метою, і 2,9 мільярда данських крон із заморожених російських активів, які Данія має перевести в готівку від імені ЄС.

"Данія лідирує, здійснюючи пожертвування озброєнь безпосередньо від української оборонної промисловості. Це посилює здатність українців виробляти саме ту зброю, яка має попит", — каже Троельс Лунд Поульсен.

Раніше цього року Данія завершила пілотний проект, у рамках якого профінансовано 18 об'єктів. Артилерійське озброєння українського виробництва вже доставлене до українських Збройних сил.

Поїздка міністра оборони до Києва відбувається напередодні київського оборонно-промислового заходу "Форум оборонної промисловості", що проходить з 1 по 5 жовтня, в якому бере участь велика група данських оборонно-промислових компаній.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Данія надасть Україні 130 мільйонів данських крон (понад 16 мільйонів євро) для відновлення енергетичної системи. Кошти спрямують на запровадження надзвичайних заходів під час російських атак, закупівлю обладнання та запасних частин для підтримки відновлення безпеки електропостачання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2024 16:13