Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Країни ЄС вирішили обійтись без російського газу: чим його замінять взимку

Країни Європи мають сильну позицію для підтримки стабільних постачань газу цієї зими, навіть якщо російський транзитний маршрут блакитного палива буде закрито.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на дані енергетичних компаній Німеччини, яка є найбільшим споживачем газу в регіоні.

Головний виконавчий директор енергорозподільчої компанії Uniper SE Майкл Льюїс зауважує, що такі країни, як Австрія та Словаччина, все ще залежать від постачання російського газу. Проте завершення дії угоди, яка регулює транзит російського палива через Україну, 31 грудня мало потрясе зміцнений європейський ринок природного палива. 

"Певний обсяг вийде з ринку, але це відомо ринку і залежить від ціни. Наша загальна позиція досить сильна перед зимою", — додав він.

Наразі європейські країни створили запаси газу раніше, ніж почався опалювальний сезон. Також ЄС отримує стабільне постачання блакитного палива з Норвегії та збільшує імпорт скрапленого природного газу від таких виробників, як Сполучені Штати Америки, щоб допомогти замінити вже скорочені обсяги газу, які все ще надходять від Москви.

"Звичайно, у разі дуже холодної зими в системі може виникнути дефіцит", — наголосив генеральний директор німецької компанії Securing Energy For Europe GmbH Егберт Леге.

Видання зауважує, що німецькі газові сховища заповнені майже на 96%, попри те, що останнім часом постачання палива сповільнилося. Також Uniper і Німеччина в цілому більше не купують газ у "Газпрому". Так, компанію Uniper було націоналізовано під час енергетичної кризи 2022 року у межах однієї з найбільших операцій з порятунку компаній в історії Німеччини. 

Водночас на запитання про альтернативи заміни російського газу для Європи Льюїс сказав, що компанія Uniper не має наміру купувати російський газ. Переговори з Росією щодо можливої ​​мирної угоди також виглядають похмурими, адже війна в Україні триває третій рік.

"Ми повинні побачити кінець війни, перш ніж розпочнуться будь-які розумні дискусії, кінець війні та справжнє відновлення відносин між ЄС і Росією", — зауважив посадовець.

Нагадаємо, декілька днів тому єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що Європейський Союз повністю готовий до припинення транзиту російського газу через Україну. Залежність блоку від газу країни-агресорки значно скоротилася.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.09.2024 02:25